Hlavní obsah

VIDEO: Tampa je v šoku. Hejduk rozhodl zápas nájezdem, který neproměnil

TAMPA BAY/PRAHA

Hodně vypjatý závěr měl čtvrteční zápas zámořské NHL mezi Tampou Bay a Coloradem, který po bezbrankovém prodloužení rozhodl samostatný nájezd útočníka Milana Hejduka. Lépe řečeno: o výsledku rozhodli rozhodčí, kteří připsali českému forvardovi gól, i když domácí brankář Mike Smith puk do své svatyně nepustil. Jenže při zákroku upustil svou hokejku a sudí Hejdukovi přiznali rozhodující gól jako trest za hození hole.

Článek

Hejduk při exekuci volil kličku do bekhendu, Smith ale jeho manévr vystihl a zastavil puk vyrážečkou. Do té se ale kotouč odrazil od hokejky, kterou brankář při přesunu k pravé tyči upustil, a sudí odpískali úmyslné hození hole. A potrestali Tampu uznaným gólem. V důsledku rozhodujícím, protože Martin St. Louis následující trestné střílení neproměnil. „Tak takový gól jsem ještě nezaznamenal,“ prohodil užaslý Hejduk po utkání.

Zatímco Colorado mohlo být s těsnou výhrou 2:1 spokojené, na střídačce Tampy panovala hrubá nespokojenost a především kouč Rick Tocchet byl vzteky rozpálený do běla. Jeho vášnivá diskuze s rozhodčími na několik minut přerušila exekuci samostatných nájezdů. „Málem mi klekl mobil pod náporem esemesek od kamarádů z NHL. Všichni se divili, co to bylo za rozhodnutí. Nemůžeme pokaždé svalovat všechno na sudí, ale tohle bylo těžko stravitelné sousto,“ běsnil trenér Lightning.

Smith: Upustil jsem hůl po zákroku 

„Rozhodčí se shodli na tom, že se jednalo o hození hole. A v souladu s pravidly to potrestali gólem,“ vysvětloval viceprezident NHL Mike Murphy. Ke smůle Tampy není povolen v takových situacích videorozhodčí, zpomalené záběry pomáhají jen odhalit sporné momenty, zda puk přejel brankovou čáru. Pokud by se Smith dopustil stejného přestupku v normální hrací době, bylo by nařízeno trestné střílení. Při nájezdech trestají sudí gólem. „Podle mě takovým způsobem hokejku upustit nemůže. Neměl hůl v ruce a rozhodčí na to reagovali,“ podotkl Hejduk.

„Hokej je rychlá hra, proto není na ledě jeden, ale hned čtyři rozhodčí, kteří by měli vidět situaci z různých úhlů. Zasahoval jsem proti střele a musel jsem hokejku pustit, protože se začala zvedat do vzduchu. Pustil jsem jí, ale až po zákroku,“ líčil naštvaný Smith. „Budu chtít vysvětlení od vedení ligy. Takové excesy se nemohou stávat. Dokážu se smířit s tím, když můj hráč udělá chybu. Rozhodčí mi ale nebyli schopní svůj verdikt kloudně vysvětlit,“ láteřil Tocchet, který část své trenérské kariéry strávil jako asistent na lavičce Colorada.

Reklama

Související témata: