Hlavní obsah

Neuvirth žije v naději, že si o víkendu poprvé zachytá NHL

WASHINGTON

Pořádně nabitý program má za sebou český hokejový brankář Michal Neuvirth. Jen za poslední dny vystřídal v zámoří tři kluby a nacestoval přes tisíc kilometrů. V sobotu večer dělal náhradníka ve Washingtonu v NHL, v neděli už chytal za Hershey v nižší AHL, a v pondělí ráno se zase hlásil ve Washingtonu. A to ještě pendluje mezi AHL a Charlestonu v Jižní Karolíně, kde je hráčem týmu v soutěži ECHL.

Článek

"Byly to bláznivé dny. Naštěstí mi přítelkyně Tomáše Fleischmanna půjčila auto," cituje Neuvirtha deník Washington Post. "Například v Hershey mám pár kusů oblečení, ale většinu věcí mám pořád v Jižní Karolíně," dodal hráč, jenž musel náhle řešit řadu organizačních věcí nejen pro sebe, ale i pro svou rodinu.

V době jeho putování po jihovýchodě USA se za ním totiž chystali přijet rodiče a sestra. Ovšem v době, kdy jim pořizoval letenky, byl ještě hráčem týmu South Carolina Stingrays v ECHL. Teprve když už seděli příbuzní v letadle, povolali Neuvirtha do farmářského týmu Washingtonu Capitals v Hershey. Takže rodiče a sestra přenocovali v jeho bytě v Charlestonu a ráno vydali na cestu do Hershey.

Michala pak viděli ve dvou zápasech AHL a pak už museli zařizovat nové letenky, protože si 20letého gólmana vytáhl do prvního týmu Washington. A o víkendu možná budou cestovat znovu. Rýsuje se totiž šance, že by Neuvirth dostal šanci na tripu na Floridě, kde budou Capitals hrát s Pantery a Tampou Bay.

Rodiče procestují s Neuvirthem celé Státy

"Rodiče nečekali, že by se mohli podívat do Washingtonu a teď ještě pojedou i na Floridu," směje se Neuvirth v rozhovoru pro Washington Times. V hlavním městě Spojených států provedl rodiče po místních památkách a muzeích. "Bylo to fajn. A kdyby mě viděli i v mém prvním zápase v NHL, tak to by bylo naprosto skvělé," přál by si zažít na Floridě debut v nejslavnější hokejové soutěži světa.

Neuvirth se posunul do role náhradníka Capitals minulý týden, když se na marodku zařadili oba brankáři postavení v hierarchii klubu výše - Brent Johnson a Simeon Varlamov. Najednou je druhým nejdůležitějším gólmanem klubu NHL. "Někdy se stávají bláznivé věci. Pořád nemohu uvěřit, že jsem tady," vykládá Neuvirth, jenž přitom před sezónou zažíval naprosto opačné pocity.

Když dorazil do kempu Capitals, byl zde přetlak brankářů a místo pro něj neměli ani na farmě v Hershey. Klub se jej proto snažil nabídnout na hostování jinam v AHL a nakonec mu povolil dočasný návrat do Čech. S Třincem ale stihl jen jeden trénink a protože mu Oceláři nemohli garantovat post jedničky, zamířil po pěti dnech znovu za moře. A Washington jej poslal do East Coast Hockey League (ECHL) v Charlestonu.

"Byl jsem naštvaný. Měl jsem pocit, že mám na víc, než chytat v ECHL. Bylo to pro mne těžké," nastínil Neuvirth své první dojmy z nového angažmá. "Ale začal jsem s tím bojovat a pracovat na sobě. A když jsem se dostal do Utkání hvězd ligy, začalo se najednou všechno v dobré obracet," dodal.

Kouč Washingtonu chce dát šanci oběma mladíkům

Dobré výkony jej sice vynesly do farmářského týmu Capitals, ale na cestu do NHL to přesto nevypadalo. Jeho konkurent Varlamov měl totiž parádní vstup do soutěže. Při vítězství nad Montrealem a St. Louis pochytal 61 z 64 střel a rázem byl on jasným kandidátem na setrvání v prvním týmu. Neuvirth se totiž mohl pochlubit jen devíti zápasy za Hershey a to ještě s nijak oslnivými statistikami.

Kouč Washingtonu Bruce Boudreau však i nadále dával oběma mladíkům stejné šance. "Dva zápasy ještě nerozhodují o celé sezóně," prohlásil směrem k Varlamovovi. "Michal je velmi dobrý brankář. Má velké sebevědomí a i my věříme v jeho schopnosti," povzbudil českého gólmana. A Neuvirtha chválil i kouč brankářů David Prior, který měl velký podíl na jeho příchodu do ECHL. "Nebyl z toho nadšený, ale věděl jsem, že to zvládne. Je hodně houževnatý," řekl.

Po zranění Varlamova i dvojky Johnsona tak Neuvirth najednou sedí v šatně s největšími hvězdami Capitals. "Vzali jsme ho, aby tu bylo víc Čechů. Chceme totiž, aby nás tady bylo víc než Rusů," směje se český útočník Tomáš Fleischmann, jenž se už ve Washingtonu zabydlel a vzal si mladého krajana pod křídla.

“Má velký talent, na svůj věk je to velmi dobrý brankář. Je před ním velká budoucnost," dodal Fleischmann na Neuvirthovu adresu už vážně. A ten má z jeho přítomnosti velkou radost. "Vždycky je bezvadné, když si s někým můžete popovídat česky. Poslední dva roky jsem žádného spoluhráče z Čech neměl a Flash je skvělý kluk. Je hodně zábavný, stejně jako slovenský bek Milan Jurčina," kvituje s povděkem Neuvirth, jenž se už brzy může stát dalším českým gólmanem v NHL.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články