Hlavní obsah

Patrik Eliáš: V prodeji dresů s Brodeurem pořád vedeme

Před několika dny se Patrik Eliáš vrátil z amerického Vailu, kde podstoupil chirurgický zákrok kyčelního kloubu. Momentálně pilně rehabilituje a už v tomto týdnu by se chtěl sklouznout na ledě. „Za těch dvacet hokejových let jsem trochu zmlácený, ale na další sezónu se zase těším,“ prohlásil největší favorit na zisk Zlaté hokejky, který s překvapením sledoval, jak se v NHL mohutně měnily dresy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hokejista Patrik Eliáš

Článek

Váš dobrý kamarád Martin Havlát po třech sezónách v Chicagu podepsal 30timiliónovou smlouvu s Minnesotou. Schválil jste mu přesun do týmu Wild?

Finančně si takový kontrakt určitě zaslouží! Marťas koukal po dlouhodobé smlouvě, ale o Minnesotě se moc nezmiňoval, takže jsem byl celkem překvapený. Já jsem byl v téhle situaci před třemi roky. Je třeba se rozhodnout rychle, během pěti minut můžou být ostatní nabídky pryč. A jestli jsem mu to schvaloval? Jsme kamarádi, ale není třeba se do toho míchat. Jen jsem říkal, ať se rozhodne podle toho, jak to bude cítit.

Vaše New Jersey nechráněné hráče moc nepodepisovalo. Takový Brian Gionta vám asi v útoku bude hodně chybět.

Moje stará pětka se dává dohromady v Montrealu (Habs podepsali smlouvu i s dalším Eliášovým bývalým spoluhráčem Gomezem – pozn. aut.). Abych tam neskončil taky (pobaveně). Brian ale dostal fantastickou smlouvu, v New Jersey mu nabízeli spíš snížení platu... Ani nevím, s kým budu hrát v pětce.

Devils teď nemají kouče. Je to jeden z důvodů, proč nejsou tak aktivní na trhu?

Nemyslím si. Většinu rozhodnutí dělá manažer. Trenér na to má sice vliv, ale poslední slovo u nás patří Lou Lamoriellovi.

Mluví se v New Jersey o tom, kdo přijde na trenérský post?

Čeká se návrat Jacquesa Lemairea. Takže asi budeme hrát defenzívu ještě víc než doteď...

Překvapilo vás, že kouč Brent Sutter po dvou sezónách Devils opustil?

Už v únoru se mluvilo o tom, že má z rodinných důvodů končit a chce být jako majitel blíž juniorskému týmu v Red Deer. Spíš mě překvapilo, že hned podepsal smlouvu v Calgary.

Se Sutterem jste míval problémy, přivítal jste jeho odchod?

První rok byl těžký. Druhou sezónu už to bylo jiné, vztahy se zlepšily. Poučil se, bylo to lepší.

Ale články, které popisovaly, jak to mezi vámi skřípe, byly vesměs pravdivé, ne?

Určitě. Nebylo to mezi námi optimální. Sutter si chtěl dělat věci po svém, to je v pořádku. Ale hráč v mojí pozici by měl hrát víc než 11 minut za zápas. Já si stál za svým a až po půlroce se to trošku změnilo.

Minulý ročník už byl bezproblémový?

Po většinu času. V play-off jsme to ale trochu víc stavěli na klucích, co mají spíš defenzivní roli. A to se nám v tom nešťastném sedmém zápase s Carolinou nevyplatilo.

Když si odmyslíme vyřazení v play-off, byla to pro vás jedna ze dvou tří nejlepších sezón v kariéře, ne?

Tři čtvrtě sezóny to bylo skvělý. Fyzicky, psychicky, bavilo mě to. Pak jsem byl trošičku ovlivněný tím zdravotním problémem. Play-off nevyšlo, jak jsem chtěl. Ale hrál jsem stejně jako předtím.

V New Jersey jste letos překonal historická maxima klubu. Hýčkají si vás fanoušci?

Můj kamarád, který má obchod s dresy, říká, že v prodeji pořád vedeme Brodeur a já. Ale Parise nám trochu šlape na paty. Ale to spíš jen u fanynek od patnácti let níž. (směje se).

Nevyděsil jste moc management, když jste jim oznámil, že půjdete na operaci?

Trošičku stresový den to byl. Musel jsem volat manažerovi, jaká je situace. Ke konci sezóny jsem měl svalové potíže, kvůli kterým jsem nehrál pár zápasů. Myslel jsem, že to je únavou. Odehrál jsem s tím play-off i mistrovství světa. Ale cítil jsem, že to není stoprocentní. Tak jsem letěl do Států nechat si to zkontrolovat. A doktor mi řekl, že pokud chci, aby třísla byla v pořádku, musím podstoupit menší operaci kyčelního pouzdra.

Operovali vás ve Vailu. Je znát, že jde o nejvěhlasnější zařízení svého druhu na světě?

Vypadá to tam trochu jako ve sportbaru! Všude dresy sportovců, kteří tam byli. Nakonec jsem se potkal i s gólmanem Minnesoty Bäckströmem nebo s Honzou Hrdinou. Bylo to nakonec docela příjemných 14 dnů. Dobře jsem se taky díky narkóze prospal. (směje se)

Kde rehabilitujete?

Na terapii chodím na Malvazinky. Cvičím, plavu. Ale čtyři týdny to nesmím zase tak moc přehánět.

Musel jste hodně pozměnit letní program?

Ani ne, jen příprava bude asi jiná. Ztratil jsem tři týdny, ale to určitě doženu.

Takže jste nic nepropásl?

To zase jo. Koncert Depeche Mode. Přiletěl jsem o tři dny později... Ale v srpnu se chci jet do Varšavy podívat na U2.

Na led se chystáte až před tréninkovým kempem?

Kdepak, chci už tento týden! Ale jen tak lehce na dvacet minut.

Aspoň budete mít víc času na učení. Kdy si vyzvednete trenérskou B licenci?

Ještě musím na praktickou přípravu na ledě a na ústní zkoušky. Před odletem do Ameriky to snad zvládnu.

Jak se vám líbí ve školní lavici?

Já jsem chodil do školy naposledy v sedmnácti, poslední rok už jsem měl individuální plán a šel jsem až k maturitě. Když tam člověk sedí od osmi ráno do šesti do večera, není to ideální, ale měl jsem z toho moc dobrý pocit. Dozvěděl jsem se spoustu věcí. Z fyziologie, anatomie, pedagogiky, psychologie...

Takže léto strávíte nad učebnicemi?

No... Teď jsem se do nich moc nekoukal, ale napravím to.

Zapsal jste si do programu i vyhlášení ankety Zlatá hokejka? V půlce jste vedl...

Uvidíme, jak to dopadne. Martin Havlát mi asi šlape pěkně na paty.

Myslíte? Právě před Havlátem jste měl ohromný náskok.

První půlka je v téhle anketě hodně důležitá. Já jsem s tím měl vždycky problémy, rozjížděl jsem se až kolem Vánoc. Bylo by příjemné vyhrát, ale nechám se překvapit.

Reklama