Hlavní obsah

Hokejový Edmonton v slzách. Truchlí i hvězdní Gretzky a McDavid, emotivních reakcí přibývá

Edmonton/Praha

Za hokejový Edmonton sice neodehrál žádný zápas, mužstvo ani nevedl jako trenér, přesto jej všichni v kabině znali a nedali na něj dopustit. O to hůř se nyní současní i bývalí členové Oilers vypořádávají s tou smutnou zprávou, kterou se v pondělí dozvěděli. Milovaný člen rodiny Olejářů Joey Moss v 57 letech zemřel.

Foto: Sport.cz

Wayne Gretzky (vpravo) na archivním snímku Joeyem Mossem.

Článek

Moss, který se narodil s Downovým syndromem, byl součástí kabiny edmontonského hokejové klubu od roku 1984. Zasloužil se o to tehdejší útočník Oilers a jeden z nejlepších hráčů hokejové historie Wayne Gretzky. Legendární devětadevadesátka tehdy chodila s Mossovou sestrou a požádala klubový management, jestli by pro Joeyho nebylo v organizaci místo.

Moss od té doby motivoval v kabině hráče, rozdával jim pozitivní energii a většina hokejistů na něj nedala dopustit. Před některými zápasy Oilers dokonce zpíval státní hymnu. Celkem v klubu zažil zisk pěti Stanley Cupů. Poslední roky pracoval i pro Edmonton Football Team, tedy klub kanadského fotbalu. Za svou práci v oblasti sportu byl dokonce uveden do Sportovní síně slávy provincie Alberta.

„Organizace Oilers je nesmírně zarmoucena odchodem našeho drahého kamaráda a kolegy, legendárního Joyeho Mosse. Jednou Olejářem, navždy Olejářem. Odpočívej v pokoji, Joey," reagoval Edmonton na úmrtí Mosse, které bylo pokojné a věčně optimisticky naladěný muž zemřel v kruhu svých blízkých.

Sociální sítě okamžitě zaplavily reakce současných či bývalých hráčů Oilers. „S mou ženou Janet jsme hluboce zarmouceni. Nejenže byl Joey pevnou součástí edmontonské šatny, byl i někým, koho jsem upřímně považoval za kamaráda. Naše přátelství trvalo přes 35 let," uvedl v prohlášení Wayne Gretzky.

„Neexistovalo nic lepšího, než přijít po velkém vítězství z ledu na střídačku a plácnout si Joeyem Mossem. Jeho energie a vášeň pro hru byly nakažlivé a každý den jste se těšili na zimák. Byl opravdovou legendou a bude velmi chybět," napsal brankář Minnesoty Cam Talbot, který v Edmontonu strávil čtyři sezony.

Současná hvězda Oilers a celého hokeje Connor McDavid pak na svém Twitteru zveřejnil fotku, na níž jsou spolu s ním Gretzky a Moss. „S tím nejlepším všech dob... a číslem 99," vysekl Mossovi kompliment. „Bez tebe to v zemi Olejářů nebude jako dřív, Joey. Díky, jak jsi vždycky dokázal rozjasnit den a odpočívej v pokoji, kamaráde," dodal McDavid.

Reklama

Související témata: