Hlavní obsah

Kluk z kanceláře čekal na holiče a z rádia se dozvěděl, že má kontrakt v NHL

PRAHA

Vánoční dárek přišel o pár dní dříve. A že byl. Kluk z oddělení vztahů podepsal jednodenní kontrakt ve slavné NHL. Zkrátka nešlo jinak. Bláznivé. Phoenix sepsal kontrakt s brankářem amatérem. Tom Fenton, pracovník na vysoké škole v Manhattanville, se nestačil divit. Když mu vyzváněl telefon, nevšímal si ho. On čekal na svého holiče. Potom ale slyšel zprávu z rádia, že ho klub vybízí k podpisu kontraktu.

Foto: flickr.com

Brankář Tom Fenton se dočkal nemožného. Podepsal na 24 hodin kontrakt s týmem z NHL

Článek

Jak může k něčemu takovému vůbec dojít? V cirkusu, který ovládají milióny dolarů a profesionalismus je na prvním místě? Jednoduše. Gólman Ilja Bryzgalov dostal chřipku a musel vynechat utkání proti New Yorku Rangers.

Situace a okolnosti si vynutily povolat amatéra, který chytal naposledy v sezóně 2008/2009 za tým American International College ve Springfieldu v soutěži NCAA.

Tehdy Fenton dosáhl na procentuální úspěšnost 88,6 a v průměru inkasoval 3,6 gólu na zápas. Žádný problém, i to může být kvalifikace pro nejlepší hokejovou soutěž světa. Bývalý vysokoškolský gólman nakoukl do NHL, i když jen na střídačce. Žádný žert a výstřelek.

Bylo to úžasné, byl nadšený nováček v NHL

"Byl jsem překvapený, chystal jsem se domů na Vánoce, balil jsem si věci,“ řekl zámořským médiím Fenton. Poté se ukázal v jedné z nejmagičtějších hal na světě - Madison Square Garden.

„Bylo to úžasné, nikdy předtím jsem nestál na ledě NHL. Toto celé místo je elektrizující. Není to klišé, slovy to opravdu nemohu popsat,“ byla u vytržení chvilková dvojka Kojotů. Jedničkou se stal Jason LaBabera. Phoenix. Oba ale tým k výhře nedovedli, prohráli 3:4 po nájezdech.

A ona čtyřiadvacetihodinová smlouva? „Nevím, jen jsem podepsal papír. Nezajímá mě, co tam je. Je to prostě velký příběh a já jdu domů na Vánoce.“

Reklama