Hlavní obsah

Brankář Hašek bude jako první Čech uveden do Síně slávy NHL

Bývalý vynikající brankář Dominik Hašek bude letos v listopadu jako první český hokejista uveden do Síně slávy NHL v kanadském Torontu. Společně s devětačtyřicetiletým olympijským šampionem z Nagana a dvojnásobným vítězem Stanleyova poháru se stejné pocty dočkají Rob Blake, Peter Forsberg, Mike Modano, bývalý trenér Pet Burns a rozhodčí Bil McCreary.

Foto: Osorio Carlos, ČTK

Olympijský šampión z Nagana a dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru brankář Dominik Hašek (na snímku z 9. června 2008) bude v listopadu 2014 jako první český hokejista uveden do Síně slávy NHL v kanadském Torontu.

Článek

"Je velká čest být uveden nebo nominován do hokejové Síně slávy v Torontu. Člověk nehraje hokej, aby se mu to podařilo. Když hraje, tak na to nemyslí. Když ale skončí a zamyslí se nad kariérou, nad tím, co mu hokej dal a co naopak dal hokeji on, tak je to obrovská čest," řekl ČTK Hašek, které se o této poctě dozvěděl oficiálně dnes, kdy mu osobně zavolali John Davidson a Pat Quinn, předsedové Síně slávy.

Fakt, že bude prvním Čechem, jej potěšil, ale nepřeceňuje jej. "Někdo první být musí," pousmál se Hašek. "Je jasné, že dříve nebo později přibudou další. Jsme hokejový národ. Určitě tam bude Jarda Jágr a možná i někteří další. Teď člověk bere hokej jako jednu velkou rodinu a je čest být tam s řadou fantastických hráčů," doplnil Hašek.

Nechytá už tři roky

Hráčskou kariéru ukončil před dvěma lety, nechytá už ale tři roky. Letos tak měl první šanci dočkat se této pocty. Člen Síně slávy českého hokeje, kterého loni ocenili v mateřských Pardubicích, kde vyvěsili dres s jeho číslem pod strop arény, a následně jej do Síně slávy uvedlo i Buffalo, odchytal v NHL v základní části 708 zápasů za Chicago, Buffalo, Detroit a Ottawu. V play off přidal dalších 119 zápasů.

V průběhu kariéry získal řadu individuálních ocenění. Šestkrát například převzal Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře NHL a dvakrát Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče soutěže. Pětkrát získal Zlatou hokejku pro nejlepšího českého hráče sezony a byl vyhlášen i domácím Hokejistou století.

Společně s Haškem budou do Síně slávy uvedeni švédský útočník Forsberg, který má ve sbírce dvě olympijské zlata, dvakrát vyhrál Stanley Cup a dvakrát se stal i mistrem světa. Opora Colorada, Philadelphie a Nashvillu je tak člen takzvaného Triple Gold Clubu.

Všechny triumfy má ve sbírce i kanadský obránce Blake, který spojil kariéru s Los Angeles, Coloradem a San Jose. Mistrovství světa i Stanleyův pohár vyhrál i americký útočník Modano.

Podobně je na tom i trenér Burns, který v roce 2003 dovedl k triumfu v play off NHL New Jersey Devils a třikrát byl vyhlášen nejlepším koučem zámořské soutěže. Burns bude do Síně slávy uveden im memoriam, v listopadu 2010 zemřel.

McCreary patřil mezi nejlepší rozhodčí NHL. Na kontě má 1737 zápasů, do kterých zasáhl jako čárový nebo hlavní rozhodčí. V play off byl delegován k 292 duelům, což je rekord soutěže. Řídil i utkání na olympijských hrách nebo Kanadském poháru.

Reklama