Hlavní obsah

Odjick trpí nevyléčitelnou chorobou. Bývalému hráči NHL zbývají maximálně měsíce života

Vancouver

Bývalý hokejový útočník Gino Odjick, který odehrál dvanáct sezón v NHL, trpí vzácnou nevyléčitelnou chorobou a zbývá mu maximálně několik měsíců života. Vyhlášený bitkař to uvedl na oficiálních stránkách Vancouveru Canucks v dopise adresovaném fanouškům, kamarádům a bývalým spoluhráčům.

Foto: Profimedia.cz

Gino Odjick v dresu Montrealu.

Článek

Odjickovi lékaři před dvěma měsíci diagnostikovali, že trpí nemocí zvanou AL amyloidóza. Jde o systémovou poruchu ukládání bílkovin do tkání, namísto toho se bílkoviny hromadí v různých orgánech. V Odjickově případě srdci. To pak ztrácí funkci svalu, rychleji stárne a vazivovatí.

„Moji doktoři si nejsou jistí, jak dlouho budu žít. Původně si mysleli, že roky, ale nyní jsou toho názoru, že by to mohlo být mnohem méně. Můžu zemřít během měsíců, možná i týdnů," uvedl třiačtyřicetiletý Odjick.

„Chci, abyste věděli, že moje duše je silná, přestože mé tělo není. Využiju všechen svůj čas k tomu, abych byl se svými dětmi a všemi, které miluju. Tímto nedávám sbohem, jen chci, abyste věděli, co se děje. Zůstanu silný a doufám, že se svými dětmi strávím co nejvíc času, co to jenom půjde," dodal Kanaďan.

Odjick v NHL nastupoval v letech 1990 až 2002 a v základní části odehrál 605 zápasů. Připsal si v nich 64 branek a 73 asistencí. Proslul svými bitkami, dohromady nabíral 2567 trestných minut, což ho řadí na 17. místo historických tabulek NHL. Největší část své kariéry, osm sezón, strávil ve Vancouveru, nastupoval i za New York Islanders, Philadelphii a Montreal.

Reklama

Související témata: