Hlavní obsah

Své schopnosti odhaluje pomaleji, potenciál má ale obrovský, velebí Anaheim Sekáče

New York/Praha

V úterý ráno se probudil v St. Louis, kde měl večer nastoupit za Montreal proti domácím Bluesmanům. Jenže to se nestalo. Český hokejový útočník Jiří Sekáč se totiž dozvěděl, ať se sbalí, protože byl vytrejdován. Jeho novým zaměstnavatelem se stal Anaheim! „Byl to docela šok, ale teď už se dívám dopředu a těším se, až se připojím k Ducks,“ říkal dvaadvacetiletý rodák z Aše, místo něhož putuje opačným směrem stejně starý útočník Devante Smith-Pelly.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejový útočník Jiří Sekáč.

Článek

Jaromír Jágr, Marek Židlický nebo Jiří Tlustý. Hráči, u kterých by nebylo až takovým překvapením, kdyby do pondělí, kdy v zámořské NHL končí přestupní termín, změnili adresu. U Sekáče se to však až tolik nečekalo. O účastníka loňského mistrovství světa, který v minulém ročníku zazářil v dresu pražské Lva v Kontinentální lize, se v létě pralo hned osm týmů. Nakonec kývl Montrealu, s Canadiens podepsal smlouvu na dvě sezóny.

Nedokončí ale ani tu první. Po padesáti odehraných zápasech, v nichž zaznamenal sedm branek a devět asistencí, se jej Habs v jeho premiérové sezóně v NHL rozhodli obětovat za Smithe-Pellyho. Ten nastoupil v tomto ročníku NHL do 54 duelů a připsal si pět gólů a dvanáct nahrávek.

„Jiří šel od prvního zápasu po správné cestě. Procházel si procesem učení, když přišel z Evropy. Zažíval lepší i horší časy, ale tak to mají všichni mladí kluci. Jenže my v současné chvíli cítili, že ho musíme obětovat, pokud chceme získat Smithe-Pellyho. On je skládačkou do našeho puzzle, takže jsme za něj zaplatili touto cenou. Jsem přesvědčený, že pro oba kluky jde o dobrou výměnu," vysvětluje generální manažer Montrealu Marc Bergevin.

V Anaheimu by mohl dostat větší prostor

V Anaheimu by Sekáč mohl dostávat více prostoru na ledě, než tomu bylo v Canadiens, kde hrál přes třináct minut za zápas. Dokonce není vyloučené, že ho kouč Bruce Boudreau zařadí do elitní útočné formace k hvězdám Coreymu Perrymu s Ryanem Getzlafem.

„Cítili jsme, že do sestavy potřebujeme trošku víc rychlosti a dovednosti. Zatímco Montreal, který má šikovných hráčů dost, zase chtěl někoho tvrdšího. Oba byli ve svých klubech zaseknutí za jinými, Jiří v Montrealu za Paciorettym, Galchenyukem a Bournivalem," říká generální manažer Ducks Bob Murray.

„Jiří je rozhodně jedním z těch Evropanů, kteří dobře bruslí a je šikovný. Trošku pomaleji odhaluje své schopnosti, jako někteří hráči, kteří sem přicházejí (z Evropy), ale myslím, že, co se ofenzivy týká, má obrovský potenciál," velebí Murray svůj nový úlovek.

Reklama

Související témata: