Hlavní obsah

Klubová ikona Caroliny odchází. Kapitán Staal bude nastupovat za Rangers

San Jose
Aktualizováno

V NHL je jen hrstka hráčů, kteří vydrželi celou svou kariéru v jednom klubu. Eric Staal byl jedním z nich. Od roku 2003, kdy vstoupil do kanadskoamerické soutěže, hájil pouze barvy Caroliny, kde to dotáhl až na kapitána. Každoroční výměny se mu vyhýbaly, až do letoška. Vedení Hurricanes oznámilo, že svého vůdce vyměnilo do New Yorku Rangers za finského útočníka Aleksiho Saarelu a volbu ve druhém kole dvou nadcházejících draftů.

Foto: Gerry Broome, ČTK/AP

Kanadský útočník Eric Staal se poprvé v NHL stěhuje. Nově bude oblékat dres New Yorku Rangers.

Článek

„On reprezentoval naši značku v každé kategorii," řekl na adresu jednatřicetiletého Staala trenér Caroliny Bill Peters. „Vždy udělal všechno, co jsem po něm chtěl. Je to pro nás velká ztráta. Eric je stále platným hráčem. Byl to skvělý kapitán, mám k němu velký respekt," pokračoval.

Eric Staal je nejstarší ze tří bratří, kteří hrají v NHL. Doposud nastupoval po boku svého nejmladšího bratra Jordana, nyní ale bude hrát s prostředním z trojice Marcem, kterého pojí k Jezdcům stejný klubismus, jako pojil Erica k Hurricanes. Podobné pouto je i u českého veterána Patrika Eliáše, jenž se řadí do klubových ikon New Jersey Devils.

Zkušený harcovník během dvanácti sezon v Carolině, se kterou v roce 2006 získal Stanleyův pohár, odehrál v základní části 909 zápasů s bilancí 322 gólů a 453 přihrávek. Ve 43 utkáních play off přidal 19 branek a 24 asistencí. V tomto ročníku má na kontě 10 gólů a 23 přihrávek v 63 střetnutích.

Do Raleigh místo zkušeného borce putuje devatenáctiletý finský centr Aleksi Saarela, který na start v nejprestižnější lize světa ještě čeká. Saarelu draftovalo vedení Rangers loni z 89. pozice a mladíček zatím nastupuje v domácí SM-liize za Ässät Pori a nevede si vůbec špatně. Letos nastřádal v 46 utkáních 31 bodů (18+13). Rodák z Helsinek byl také v týmu finské dvacítky, která letos vybojovala na juniorském mistrovství světa zlaté medaile.

Výměna v brankovišti

Změnu působiště zaznamenal i brankář James Reimer, který bude nově nastupovat za San Jose. Žraloci kromě něj získali i útočníka Jeremyho Morina. Na druhou stranou obětovali gólmana Alexe Stalocka, forvarda Bena Smitha a právo výběru ve čtvrtém, či třetím kole draftu v roce 2018.

Kanaďan vytvoří dvojici s Martinem Jonesem, který přišel loni v létě do San Jose z Los Angeles. Nový dres také oblékne obránce Justin Schultz, který míří z Edmontonu do Pittsburgu. Penguins získali pětadvacetiletého Kanaďana výměnou za výběr ve třetím kole letošního draftu.

Reimer v této sezoně odchytal 32 utkání s průměrem 2,49 obdržené branky na zápas a úspěšností zákroků 91,8 procenta. Celkem má na kontě v NHL 207 zápasů. Po sezóně Reimerovi skončí dvouletý kontrakt celkem na 4,6 miliónu dolarů a může se stát nechráněným volným hráčem.

Schultz si v této sezóně připsal ve 45 zápasech 10 bodů za tři branky a sedm asistencí. Celkem má na kontě v NHL 248 duelů a 101 bodů (28+73). Kanadský bek byl s příjmem 3,9 miliónu dolarů druhým nejlépe placeným obráncem Oilers.

Reklama

Související témata: