Hlavní obsah

Boedker putuje z Arizony do Colorada, Florida obětovala nadějného mladíka

Denver
Aktualizováno

Dánský hokejový útočník Mikkel Boedker se stěhuje v NHL z Arizony do Colorada. Avalanche získali třetího nejproduktivnějšího hráče Coyotes výměnou za kanadské forvardy Alexe Tanguaye, Connera Bleackleyho a beka Kylea Wooda. Hráčskou rošádu v hokejové Floridě odnesl čtyřiadvacetiletý útočník Brandon Pirri, který byl za výběr v 6. kole příštího draftu, vyměněn do Anaheimu.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Dánský útočník Mikkel Boedker (89) se stěhuje z Arizony do Colorada.

Článek

Colorado angažovalo také beka Erika Gelinase z New Jersey za výběr ve třetím kole draftu v příštím roce. Do Arizony v další transakci přišel z Pittsburghu ruský útočník Sergej Plotnikov za německého forvarda Matthiase Plachtu a výběr v sedmém kole draftu v roce 2017.

Šestadvacetiletému Boedkerovi po sezoně skončí roční kontrakt na 3,7 milionu dolarů a může se stát nechráněným volným hráčem. V ročníku si připsal v 62 duelech 39 bodů za 13 branek a 26 asistencí. Má ale 28 záporných bodů v bilanci účasti při vstřelených a inkasovaných gólech na ledě a je tak třetí nejhorší v celé NHL.

Coyotes si jej vybrali v roce 2008 v prvním kole jako osmičku draftu. Celkem má v NHL na kontě 445 zápasů a 213 bodů za 80 gólů a 133 přihrávek. Ve 20 duelech play off přidal čtyři zásahy a pět asistencí.

Šestatřicetiletý Tanguay Colorado, s kterým v roce 2001 získal Stanleyův pohár, opouští podruhé. Z Avalanche odešel v roce 2006 a po sedmi letech v Calgary, Montrealu a Tampě Bay se vrátil. Po sezoně mu skončí pětiletý kontrakt s ročním příjmem 3,5 milionu dolarů a může být nechráněným volným hráčem.

V této sezoně Tanguay nasbíral v 52 duelech 22 bodů za čtyři góly a 18 asistencí. Celkem v NHL zaznamenal v 1070 duelech 850 bodů za 279 branek a 571 přihrávek. V 98 duelech play off přidal 19 tref a 40 asistencí. Dvacetiletý Bleackley působí v juniorské WHL v Red Deer a o rok mladší Wood v OHL v North Bay.

Čtyřiadvacetiletý Gelinas má na kontě za čtyři sezony v NHL v dresu New Jersey 156 zápasů a 54 bodů za 14 branek a 40 přihrávek. O rok starší Plotnikov zamířil do NHL loni jako nedraftovaný volný hráč z Jaroslavle a za Pittsburgh si připsal ve 32 utkáních dvě asistence. Čtyřiadvacetiletý Plachta, který odešel loni do zámoří z Mannheimu, hrál dosud jen v nižší AHL za Springfield a Wilkes-Barre Scranton.

Jágr ztratil jednoho spoluhráče, Dallas posiloval defenzivu

Z Floridy se stěhuje do Anaheimu momentálně zraněný forvard Brandon Pirri. Místo něj obdrželi Panthers výběr v 6. kole draftu v roce 2016. Informovala o tom kanadská televize Sportsnet.

V této sezóně zaznamenal v 52 duelech 24 bodů za 11 tref a 13 asistencí. V současné době je Pirri přibližně ještě na další dva týdny mimo hru se zraněným kotníkem. Dohromady nasbíral v NHL ve 157 duelech 75 bodů za 46 gólů a 29 přihrávek.

Defenzivu Calgary opuští Kris Russell, jenž nově bude oblékat dres Dallasu Stars. Hvězdy za osmadvacetiletého Kanaďana obětovaly Jirkyho Jokipakku, Bretta Pollocka a potenciální volbu v 2. kole letošního výběru talentů.

"Cítím, že právě nyní má Dallas šanci na Stanley Cup. Cítím se vzrušeně, že jsem se mohl připojit do takového klubu," pravil Russell pro Sportsnet.

"Přivedli jsme hráče,který dokáže stabilizovat naši defenzivu. Cítíme, že nám v následujících několika utkáních pomůže zlepšit se právě v obranné fázi," konstatoval generální manažer Hvězd Jim Nill.

Russell také vede v NHL jednu statistisitku. Důrazný bek má v průměru nejvíce zblokovaných střel za utkání (3,4). Dohromady zmařil již 174 pokusů ze soupeřových hokejek.

V 51 střetnutích zaznamenal Russell 15 bodů (4+11) a průměrně strávil na ledě 22:52 minut.

Boston získal útočníka Stempniaka a zadáka Lilese

Hokejisté Bostonu posílili v poslední den před uzávěrkou přestupů v NHL svou sestavu o dva zkušené hráče. Z New Jersey získali Bruins útočníka Lee Stempniaka, z Caroliny pak obránce Johna-Michaela Lilese.

Třiatřicetiletý Stempniak byl při svém prvním ročníku v Devils nejproduktivnějším hráčem klubu. Za 63 zápasů stihl 41 bodů (16+25), což je už nyní bodově jeho druhá nejvydařenější sezóna kariéry.

O dva roky starší Liles patřil k pilířům obrany Hurikánů a byl třetím nejvytíženějším hráčem mužstva. Byl ale zároveň výraznou finanční zátěží, když v tomto ročníku zabíral 3,875 miliónu dolarů pod platovým stropem. V létě se má stát nechráněným volným hráčem.

Letos nastoupil Liles do 64 duelů a zaznamenal 15 bodů (6+9). Svou bilanci v kariéře tak posunul na 783 startů a 359 bodů za 87 přesných zásahů a 272 nahrávek. Ve vyřazovacích bojích o Stanley Cup přidal bývalý hráč Colorada a Toronta za 40 utkání čtyři góly a sedm finálních přihrávek.

Za Stempniaka obětoval Boston právo volby ve čtvrtém kole letošního draftu a ve druhém kole při výběru talentů v příštím roce. Do Caroliny putoval výměnou útočník Anthony Camara, volba ve třetím kole letošního draftu a v pátém kole draftu 2017.

Carolina získala při výměně s Chicagem rovněž obránce Dennise Robertsona, za něhož poslala k obhájcům Stanley Cupu brankáře Drewa MacIntyrea, jenž si v sezóně 2012/13 zachytal ve dvou zápasech Kontinentální ligy za Lev Praha.

Reklama

Související témata: