Hlavní obsah

Házení špíny manažerů na hráče a pláč hokejistů. To je arbitráž, strašák borců z NHL

Praha

Funguje jako spolehlivý drtič sebevědomí. Během chvíle se při ní hokejisté od svých zaměstnavatelů dozvědí, že vlastně nejsou k ničemu a mimořádný plat si vůbec nezaslouží. Jestli mají hráči NHL z něčeho obavy, tak je to kromě zranění především arbitráž.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejový brankář Petr Mrázek má důvod k úsměvu. S Detroitem podepsal novou dvouletou smlouvu a k arbitráži nemusí.

Článek

S gólmanem Petrem Mrázkem je spojována detroitská budoucnost, přesto si čtyřiadvacetiletý strážce brankoviště Red Wings určitě oddechl, že se těsně před začátkem arbitráže dohodl s vedením klubu na dvouleté smlouvě, která mu vynese osm miliónů dolarů.

Nepříjemná procedura se týká chráněných volných hráčů, jimž jejich zaměstnavatelé musí nabídnout nový kontrakt. Pokud se hokejistovi a jeho agentovi nezamlouvá, jde se k arbitrážnímu soudci. Ten si vyslechne obě strany a během pár hodin vyhlásí definitivní verdikt.

Pro hráče jsou to ale občas Pyrrhova vítězství. Když si elitní střelec Philadelphie z druhé půlky 90. let John LeClair vyslechl u arbitráže, co o něm říká manažer Flyers Bobby Clarke, byl z toho tak rozhozený, že mu nespravila náladu ani roční gáže ve výši 7 miliónů dolarů.

Sympatie stranou, klub hází na hráče špínu

„Některé kluky to úplně vykolejí. Sympatie jdou stranou. Je to byznys, klub chce hlavně ušetřit a tak na hráče nahází špínu," tvrdil montrealský Tomáš Plekanec.

Šéfové klubů mají na celou proceduru svůj pohled. „Arbitráž není žádný čajový dýchánek. Jde o peníze, takže vzduchem létají ostrá slova," připustil bývalý generální manažer St. Louis Larry Pleau. Vztahy často utrpí velké jizvy.

„Hráč by měl ale umět přijmout, že mu nikdo nebude pochlebovat. Jakmile arbitráž skončí, měl by věci, které tam slyšel, raději vymazat z paměti," řekl ex-manažer Bluesmanů.

Nespokojenost s navýšením platu o 389 procent

V roce 2001 musel k arbitráži s New Jersey Devils i Petr Sýkora. Přiřkla mu plat, který byl o 389 procent vyšší než jeho předchozí gáže. Americký agent českého hokejisty Rich Winter se přesto moc spokojeně netvářil.

„Když si vezmete, že Petr byl tři sezóny klíčovým útočníkem Devils a jejich nejlepším střelcem, když vyhráli Stanley Cup, tak je částka 3,3 miliónu dolarů na rok v dolní hranici spektra. Ale musíme ji akceptovat," povzdechl si Winter.

Jak velká může být propast mezi představami hráče a klubu, ukázala v roce 2011 arbitráž obránce Nashvillu Webera. Manažer Predators David Poile si naplánoval zvýšit kapitánovi plat, který dosud činil 4,5 milióny dolarů, o 250 tisíc. Weber si představoval navýšení o 4 milióny... Nakonec se jeden z nejlepších beků NHL dočkal zadostiučinění - 7,5 miliónu dolarů, bylo zdaleka nejvíc, co v historii ligy arbitráž hráči přiřkla.

„Měli jsme v plánu podepsat s Weberem dlouhodobou smlouvu. Jednali jsme rok, ale nemohli jsme se dohodnout ani na délce, ani na struktuře kontraktu. Výsledek je pro nás zklamáním," mračil se Poile.

Arbitráž sice připomíná noční můru, ale může se z ní nakonec vyklubat i cenná zkušenost. Alespoň se hráči dozvědí, že ti, co je ráno plácali po ramenou, jim odpoledne nemůžou přijít na jméno a večer už zase rozdávají úsměvy. Tak to prostě v NHL chodí.

Brankáře Sala manažer Islanders rozbrečel

„Je špatný v defenzívě. Když se blíží závěr zápasu a je třeba bránit, musí sedět na střídačce." Ex-manažer Philadelphie Bobby Clarke se v roce 2000 pustil do Johna LeClaira, který za předchozích pět let nastřílel v průměru 47 gólů za sezónu.

„Nevěří si, je jedním z nejslabších článků týmu a má hroznou fyzičku." Bývalý manažer NY Islanders Mike Milbury rozbrečel švédskou gólmanskou jedničku Tommyho Sala.

„Není to zralý hráč. Nevnímá vůbec dění na ledě a týmu škodí," prohlásil o Seanu Averym bývalý manažer NY Rangers Glen Sather. „Jsme rádi, že je zase u nás," otočil po rozhodnutí arbitra.

Reklama

Související témata: