Hlavní obsah

František Kaberle se podílel gólem na výhře hokejistů Caroliny

RALEIGH

Český obránce František Kaberle se jedním gólem podílel na vítězství hokejistů Caroliny v druhém utkání finále Východní konference NHL proti Buffalu. Hurricanes v pondělí vyhráli 4:3 a srovnali stav série na 1:1. Třetí zápas se hraje ve středu na ledě Sabres.

Článek

Pondělnímu duelu jednoznačně dominovala Carolina. Svého soupeře přestřílela v poměru 35:19. Skóre zápasu Kaberle otevřel v 11. minutě střelou od modré čáry v přesilové hře při vyloučení svého krajana Aleše Kotalíka. Ten v poslední minutě úvodního dějství přihrál na vyrovnávací branku Thomasi Vankovi.

Ve druhé třetině však Hurricanes, v jejichž sestavě znovu chyběl útočník Josef Vašíček, předvedli útočnou smršť. Na střely vyhráli 16:4 a Ray Whitney dvěma góly získal pro svůj tým uklidňující vedení 3:1. "Po první třetině jsme si v šatně říkali, že nesmíme polevit v bruslení," podotkl Whitney. "Když se hýbeme a jenom nestojíme a nečekáme, co vymyslí soupeř, jsme daleko nebezpečnější."

Wesley se vrhnul po hlavě do vlastní branky

Zřejmě klíčový okamžik zápasu se odehrál na začátku třetí třetiny. Po střele obránce Buffala Jaye McKeeho puk proskočil mezi betony brankáře Cama Warda a mířil za brankovou čáru. Veterán Glen Wesley však hbitě zareagoval, po hlavě se vrhl do branky a na poslední chvíli kotouč hokejkou vyškrábl. O pár minut později Justin Williams zvýšil na 4:1 a bylo rozhodnuto.

"Šlo prostě o instinkt," komentoval svůj odvážný obranný zákrok Wesley. "Byla klika, že jsem nestál přímo před naším brankářem, ale na straně a mohl jsem tam strčit hokejku." Wesleyho pohotovou reakci ocenil i spoluhráč Eric Staal. "Puk se klouzal do branky docela rychle. Byl to skvělý zákrok, přesně takový, jaké v play-off potřebujete," dodala mladá hvězda.

"Soupeř byl dnes jednoznačně lepší. Prvních čtyřicet minut zápasu jsme předvedli asi nás nejhorší výkon v celém play-off," zlobil se trenér Buffala Lindy Ruff. "Pokud chceme přes tohoto soupeře postoupit do finále, musíme zabrat a začít víc bojovat. Carolina má velmi dobrý tým, ale my umíme hrát daleko lépe," uvedl útočník Daniel Briere.

Carolina - Buffalo 4:3 (1:1, 2:0, 1:2)
Branky: 27. a 33. Whitney, 11. F. Kaberle, 47. Justin Williams - 20. Vanek (Kotalík), 52. Drury, 60. Roy. Střely na branku: 35:19. Diváci: 18.730. Stav série 1:1.

Reklama