Hlavní obsah

Jedničkou draftu se stal Johnson, Frolík desátý

VANCOUVER

Jedničkou letošního draftu NHL ve Vancouveru se stal Erik Johnson, jehož si vybralo St. Louis. Osmnáctiletý obránce je teprve pátým Američanem v historii, kterému se této pocty dostalo. Jako druhého v pořadí si vzal Pittsburgh kanadského forvarda Jordana Staala. Český útočník Michael Frolík přišel na řadu jako desátý a práva na kladenského odchovance si zajistila Florida. Celkem bylo vybráno osm českých hokejistů.

Článek

"Frolík je podobný hráč jako Rostislav Olesz, ale má větší ofenzivní schopnosti," řekl trenér Floridy na adresu českého talentu po skončení výběru nadějí ve vancouverské hale GM Place. Olesze si vybrali Panthers před dvěma roky jako sedmého v pořadí. Po výluce v NHL už v uplynulém ročníku pravidelně nastupoval za Floridu, s Frolíkovým okamžitým zařazením v klubu nepočítají.

Zámořským novinářům řekl Frolík prostřednictvím překladatele, že je velice šťastný a od Olesze bude zjišťovat informace o dění v klubu. "Jsem rád, že jsem s Rosťou v jednom týmu a může mi poradit. Máme i stejného agenta," podotkl Frolík. "Olesz je silovější hráč, ale oba máme stejné nadšení pro hokej." Podle svých slov ještě před draftem by rád sbíral zámořské zkušenosti v juniorské QMJHL v týmu Rimouski, který na něj získal práva.

Osmnáctiletý talent, který už má odehrané dvě extraligové sezony v dresu kladenského Rabatu, byl druhým nejvýše draftovaným Evropanem. Švédského centra Nicklase Bäckströma, člena zlatého švédského týmu z květnového mistrovství světa v Rize, si vybral jako čtvrtého v pořadí Washington.

Tlustý patří Torontu

Další kladenský útočník Jiří Tlustý patří v NHL Torontu, které k tomu využilo 13. pozice. "Toronto je jednou z nejlepších organizací v NHL a hrozně rád bych za Maple Leafs hrál," řekl Tlustý po draftu zámořským novinářům, kterým jeho slova překládal jeden z evropských skautů, bývalý československý hokejista Miroslav Ihnačák.

Osm draftovaných českých hokejistů je nejnižším počtem od roku 1989. Tehdy bylo vybráno ještě v době Československa sedm hráčů z tuzemska, rovněž osm jako letos pak ještě v roce 1991. Loni, kdy se po výluce v NHL volilo stejně jako nyní jen v sedmi kolech a během jednoho večera, se dostalo na třináct českých hráčů.

Hned jako první v druhém kole přišel na řadu vítkovický útočník Tomáš Káňa a sáhlo po něm na 31. pozici St. Louis. O tři místa za ním skončil sparťanský brankář Michal Neuvirth (Washington) a v témže kole byl draftován na celkovém 40. místě také útočník Ondřej Fiala, jehož působení v Everettu v WHL zaujalo Minnesotu.

Johnson první podle předpokladů

Ve čtvrtém kole si zajistili práva na vsetínského útočníka Davida Květoně New York Rangers, českobudějovického brankáře Jakuba Kováře si vybrala Philadelphia. V následujícím kole se dočkal jako poslední český hokejista další kladenský forvard Martin Látal, jehož získal Phoenix. Nejvýše draftovaným Slovákem se stal na 115. místě útočník Tomáš Marcinko z Košic, jehož si vybrali New York Islanders.

Johnson napodobil své krajany Briana Lawtona (1983 - Minnesota North Stars), Mika Modana (1988 - Minnesota North Stars), Bryana Berarda (1995 - Ottawa) a brankáře Ricka DiPietra (2000 - New York Islanders). Letošním první kolo bylo s celkem deseti vybranými hráči pro Američany rekordním.

"Byl jsem docela nervózní, když jsem tady seděl. Cítím se skvěle, že jsem teď součásti organizace St. Louis Blues. Celkově se cítím výborně," řekl Johnson, když jeho jméno bylo vysloveno podle předpokladů jako první.

Podle jeho slov bude záležet jen na Blues, kam se budou jeho kroky ubírat v nadcházejícím ročníku. "Když budou chtít, abych zkusil hned NHL, tak to udělám," dodal člen zlaté americké osmnáctky z letošního mistrovství světa ve Švédsku, který má v záloze působení v univerzitním týmu Minnesoty. Obránce se stal jedničkou naposledy v roce 1996, kdy Ottawa získala Chrise Phillipse.

Pittsburgh vsadil na Staala, bratra nejproduktivnějšího hráče letošního play off Erika z týmu nového šampiona NHL Caroliny. Jordan Staal byl draftován stejně jako Eric druhý v pořadí a lepé dopadli v historii pouze sourozenci Pierre (první) a Sylvain (druhý) Turgeonovi. V prvním kole si loni jako dvanáctku vybrali New York Rangers i třetího z bratrů Staalových Marka. Trojkou letošního draftu se stal díky výběru Chicaga kanadský útočník Jonathan Toews.

Pořadí první desítky draftu 2006 (v pořadí tým NHL - hráč - národnost - post - dosavadní tým a soutěž):
1. St. Louis - Erik Johnson - USA - obránce - americká reprezentace do 18 let
2. Pittsburgh - Jordan Staal - Kanada - centr - Peterborough/OHL
3. Chicago - Jonathan Toews - Kanada - centr/křídlo - University of North Dakota/WCHA
4. Washington - Nicklas Bäckström - Švédsko - centr - Brynäs/Švéd.
5. Boston - Phil Kessel - USA - centr - University of Minnesota/WCHA
6. Columbus - Derick Brassard - Kanada - centr - Drummondville/QMJHL
7. New York Islanders - Kyle Okposo - USA - pravé křídlo - Des Moines/USHL
8. Phoenix - Peter Mueller - USA - centr - Everett/WHL
9. Minnesota - James Sheppard - Kanada - centr - Cape Breton/QMJHL
10. Florida - Michael Frolík - Česká republika - centr/křídlo - Kladno
Pořadí dalších českých hokejistů:
13. Toronto - Jiří Tlustý - Česká republika - centr/křídlo - Kladno
31. St. Louis - Tomáš Káňa - centr - Vítkovice
34. Washington - Michal Neuvirth - brankář - Sparta Praha
40. Minnesota - Ondřej Fiala - centr - Everett/WHL
104. New York Rangers - David Květoň - pravé křídlo - Vsetín
109. Philadelphia - Jakub Kovář - brankář - České Budějovice
131. Phoenix - Martin Látal - pravé křídlo - Kladno

Reklama