Hlavní obsah

Hokejový útočník Yzerman ukončil kariéru

Jednačtyřicetiletý dlouholetý kapitán hokejistů Detroitu Steve Yzerman se rozhodl ukončit aktivní kariéru. Trojnásobný vítěz Stanleyova poháru, který po celých 22 let oblékal dres Red Wings, to oznámil na tiskové konferenci v Detroitu. Ukončil tak spekulace, které se jeho dalším osudem zabývaly od vyřazení amerického klubu v prvním kole play-off.

Článek

"Poslední sezónu v Red Wings jsem si užíval, i když skončila zklamáním. Hodně jsem o tom přemýšlel a udělal jsem rozhodnutí, které je pro mě v daném momentu nejlepší. Nemám o tom žádné pochyby," uvedl Yzerman, v jehož osobě ztrácí NHL nejdéle sloužícího kapitána v dějinách soutěže.

Yzerman nosil v Detroitu kapitánské céčko od roku 1986 a v následujících sezonách získal prakticky všechna ocenění, kterých hráč v NHL může dosáhnout. V roce 1989 převzal Lester B. Pearson Award pro hráče, kterého si nejvíce váží sami hokejisté, o devět let později získal Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče play-off a podílel se na zisku zlaté medaile pro kanadskou reprezentaci na olympijských hrách v Salt Lake City.

Rodák z Cranbrooku odehrál v kanadsko-americké soutěži 1514 zápasů (10. místo v historických tabulkách) s bilancí 692 branek (8.) a 1063 asistencí (7.). V play-off nastoupil ke 196 utkáním, v kterých nasbíral 185 kanadských bodů. V základní části NHL a Stanley Cupu získal Yzerman více bodů než kterýkoli jiný aktivní hokejista v lize.

Reklama