Hlavní obsah

Očekávaný trejd je tady! Plekanec míří do Toronta

Montreal

Hokejový útočník Tomáš Plekanec byl podle očekávání vyměněn z Montrealu a poprvé tak bude oblékat dres jiného klubu NHL. Kladenský odchovanec míří do Toronta spolu s křídelníkem Kylem Baunem, který působil jen na farmě v Lavalu. Opačným směrem putují rovněž hráči záložního celku - obránce Rinat Valijev a útočník Kerby Rychel. Spolu s nimi se přesouvá do Montrealu také volba ve druhém kole draftu 2018.

Foto: Jean-yves Ahern, Reuters

Tomáš Plekanec ještě v dresu Montrealu Canadiens.

Článek

Poprvé během kariéry v NHL bude pětatřicetiletý útočník, jemuž po sezóně vyprší dvouletý kontrakt na celkem 12 miliónů dolarů, oblékat jiný dres než slavných Canadiens.

Tomáš Plekanec v historických statistikách Montrealu
Zápasy 1068 (11. v historii klubu)
Góly 248 (20.)
Asistence 406 (16.)
Body 654 (14.)
Bilance je uvedena včetně zápasů v play off.

Držitel stříbra a dvou bronzových medailí z mistrovství světa a dlouholetý kapitán české reprezentace na mezinárodních akcích oblékl dres Montrealu poprvé již v sezóně 2003/04, a přestože se o možnosti jeho výměny spekulovalo již mnohokrát, došlo k ní až nyní. V novém působišti bude hrát pod uznávaným koučem Mikem Babcockem.

Výrazně si polepší s ohledem na vyhlídky pro zbytek sezóny, neboť Montreal momentálně patří k nejhorším týmům ligy a před poslední čtvrtinou základní části má dvanáctibodové manko na play off. Naproti tomu ambiciózní Maple Leafs jsou ve Východní konferenci druzí o čtyři body za nejlepším týmem soutěže Tampou Bay Lightning.

Juniorský mistr světa z roku 2001 Plekanec odehrál v tomto ročníku 60 utkání a připsal si 24 bodů za šest gólů a 18 asistencí. Přes špatné výsledky týmu je jedním z mála hráčů, kteří mají kladná čísla v bodování účasti na ledě při vstřelených a obdržených brankách (+3).

Celkem schází kladenskému odchovanci jen 19 utkání k dosažení tisícovky startů v základní části nejlepší hokejové ligy světa. Na kontě má 605 bodů díky 232 brankám a 373 nahrávkám. V play off odehrál již 89 bitev s bilancí 49 bodů, 16 gólů a 33 přihrávek, ale na kýžený Stanley Cup dosud nedosáhl.

V barvách Maple Leafs může Plekanec debutovat v noci z pondělí na úterý, kdy se Toronto představí shodou okolností na ledě Tampy Bay. Je ale zřejmé, že ceněnou metu 1000 odehraných utkání již jako hráč Toronta v této sezóně nepokoří, neboť Maple Leafs mají odehráno nejvíce zápasů v soutěži (64) a do konce dlouhodobé fáze je čeká už jen 18 utkání.

Reklama