Hlavní obsah

Dallas - Boston 2:3Parádní obrat v Pastrňákově režii, trefil se i Jaškin. Další Češi sbírali asistence

New York

Český útočník ve službách Bostonu David Pastrňák rozhodl utkání v Dallasu gólem 12 sekund před vypršením základní hrací doby, asistenci na brance českého mladíka si navíc připsal David Krejčí. Dalším českým střelcem páteční noci byl Dmitrij Jaškin, který kromě gólu slavil také výhru St. Louis. Jeden bodík za asistence si zapsali také Jaškinův spoluhráč Vladimír Sobotka a Pavel Zacha z New Jersey.

Foto: Tony Gutierrez, ČTK/AP

David Pastrňák (urpostřed) z Bostonu střílí rozhodující branku v utkání s Dallasem. Zabránit se mu v tom snaží obránce Stars Greg Pateryn (vlevo) a gólman Kari Lehtonen.

Článek
Fotogalerie

Hokejisté Stars potřebovali nutně ukončit sérii porážek, aby mohli dále reálně přemýšlet o účasti v play off a nástup do zápasu s Bostonem jim vyšel na výbornou. Po brankách finského beka Lindella a útočné hvězdy Dallasu Jamieho Benna vedli po dvou třetinách už 2:0.

Závěrečná část se však svěřencům Kena Hitchcocka hrubě nevydařila a lví podíl na tom měli také čeští hokejisté. David Pastrňák odstartoval závěrečnou dvacetiminutovku nádherným uvolněním doslova na místě, když se zbavil v útočném pásmu dvou protihráčů a jeho dobrou ránu dokázal umě tečovat Brad Marchand. Druhý tým Výhodní konference přichystal další šok pro domácí o chvíli později, v oslabení ujel sedmadvacetiletý Tim Schaller a místo přihrávky zvolil krásný beckhendový blafák a podruhé dopravil kotouč za záda Kariho Lehtonena. Souboj finských gólmanů však remízou neskončil.

Poslední minuta přinesla dokonání parádního obratu a byl u toho znovu rodák z Havířova. Pastrňák si dvanáct sekund před koncem najel před branku, kam dostal přesný puk a rychlou kličkou do forehandu překonal zkušeného Lehtonena potřetí. Asistencí se na rozhodující brance podílel také David Krejčí. Tukka Rask v atraktivním souboji krajanů předčil o tři roky staršího Lehtonena a dojel si pro cenu za nejlepšího hráče utkání. Druhou hvězdou zápasu pak byl jednadvacetiletý Pastrňák.

Hokejisté St. Louis si připsali povinné tři body v zápase s druhým nejhorším celkem NHL z Vancouveru. V utkání se dařilo české dvojici v dresu domácích. Dmitrij Jaškin vstřelil svůj šestý gól v ročníku a v kolonce plusových bodů za účast hráčů na ledě při vstřelených a obdržených gólech se už dostal na solidní číslo +8.  Jeho branka na 4:1 už jen stvrdila přesvědčivé vítězství St. Louis, dobrou orientaci před brankou ukázal i jeho český parťák Vladimír Sobotka, který zaznamenal bod za asistenci právě na Jaškinově gólu. Už předtím prakticky sám rozhodl o osudu utkání švédský střelec Patrik Berglund, který dal dva góly, včetně vítězné branky.

Vítěz Stanley Cupu z předchozích dvou sezón z Pitssburghu zaváhal v New Jersey. Mužstvo s českým mladíkem Pavlem Zachou to na Tučňáky letos umí. Poslední tří zápasy, včetně toho dnešního, ovládli právě svěřenci kouče Johna Hynese. Tentokrát muselo rozhodnout prodloužení, které už v první minutě rozhodl šestadvacetiletý kanadský forvard Taylor Hall. Druhá třetina, ve které hosté naprosto dominovali, sedla i Zachovi, jenž si připsal bod za přihrávku na brance Blakea Colemana.

Výsledky NHL:
Buffalo - Montreal 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)
Branky: 25. Lehkonen, 59. P. Byron, 60. Gallagher. Střely na branku: 35:24. Diváci: 18 594. Hvězdy utkání: 1. Niemi, 2. Lehkonen (oba Montreal), 3. Ullmark (Buffalo)
Pittsburgh - New Jersey 3:4 v prodl. (1:0, 0:3, 2:0 - 0:1)
Branky: 3. Crosby, 44. Dumoulin, 51. Kessel - 26. Butcher, 28. Coleman (Zacha), 29. Hischier, 61. T. Hall. Střely na branku: 43:34. Diváci: 18 658 Hvězdy utkání: 1. T. Hall, 2. Hischier (oba New Jersey), 3. Crosby (Pittsburgh)
Dallas - Boston 2:3 (1:0, 1:0, 0:3)
Branky: 3. Lindell, 40. Jamie Benn - 42. Marchand (Pastrňák), 50. Schaller, 60. Pastrňák (Krejčí). Střely na branku: 42:36. Diváci: 18 532. Hvězdy utkání: 1. T. Rask, 2. Pastrňák (oba Boston), 3. Jamie Benn (Dallas)
Winnipeg - Anaheim 3:2 v prodl. (1:1, 1:0, 0:1 - 1:0)
Branky: 27. Ehlers, 21. Scheifele, 64. Connor - 6. D. Grant, 51. N. Ritchie. Střely na branku: 42:18. Diváci: 15 321. Hvězdy utkání: 1. J. Gibson (Anaheim), 2. Wheeler, 3. Scheifele (oba Winnipeg)
St. Louis - Vancouver 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)
Branky: 1. a 25. P. Berglund, 41. Tarasenko, 58. Jaškin (Sobotka) - 35. Gagner. Střely na branku: 25:20. Diváci: 17 724. Hvězdy utkání: 1. P. Berglund, 2. Tarasenko, 3. Schwartz (všichni St. Louis)

Reklama