Hlavní obsah

Nejlepší trenér NHL vzejde z trojice Bednar, Cassidy a Gallant

Do tříčlenné nominace na Trofej Jacka Adamse pro nejlepšího trenéra roku v NHL se dostali Jared Bednar z Colorada, Bruce Cassidy z Bostonu a Gerard Gallant z Vegas, který na ocenění kandiduje už podruhé. Vítěz bude oznámen na galavečeru v Las Vegas 20. června.

Foto: Jack Dempsey, ČTK/AP

Trenéři Colorada Jared Bednar (vpravo) a Ray Bennett.

Článek

Hokejisté Avalanche pod vedením Bednara v porovnání s ročníkem 2016/2017 předvedli čtvrté nejlepší zlepšení v historii soutěže. Zatímco v předcházející sezoně skončili jasně poslední se ziskem 48 bodů, v té současné posbírali 95 bodů. Takový vzestup se naposledy povedl Pittsburghu před 11 lety. V prvním kole play off nestačilo Colorado v šesti duelech na nejlepší tým základní části Nashville.

Cassidy před rokem v průběhu ročníku vystřídal propuštěného Clauda Juliena a dovedl Bruins do play off, kde hned na počátku nestačili na pozdějšího finalistu Východní konference Ottawu. V první kompletní sezoně už s ním mužstvo, za které nastupují i útočníci David Krejčí a David Pastrňák, úvodní kolo vyřazovací části zvládlo, když v sedmi zápasech zdolalo Toronto. Dalším protivníkem Bostonu bude Tampa Bay.

Gallant se nominace poprvé dočkal jako kouč Floridy v sezoně 2015/2016, ale přednost nakonec dostal Barry Trotz z Washingtonu. Čtyřiapadesátiletý Kanaďan, který trénuje ve Vegas útočníka Tomáše Noska a pod nímž si zahrál i Tomáš Hyka, momentálně působící na farmě v AHL, překonal s nováčkem NHL veškerá očekávání. Golden Knights vytvořili řadu nováčkovských rekordů, mimo jiné v počtu vítězství doma i venku, získaných bodů nebo nejdelší bodové série. Nadto ovládli i Pacifickou divizi a v prvním kole bojů o Stanley Cupu vyřadili v nejkratším možném čase Los Angeles, šampiony z let 2012 a 2014. Nyní na nevadský celek čeká San Jose s Tomášem Hertlem.

Před rokem si trofej odnesl trenér Columbusu John Tortorella, který se druhým vítězstvím v anketě zařadil po bok Jacquese Demerse, Pata Quinna, Scottyho Bowmana a Jacquese Lemairea. Rekordmanem je Pat Burns, jenž se z ceny, udělované od roku 1974, radoval třikrát.

Reklama