Hlavní obsah

Úspěch Vegas? Uměli najít hvězdy mezi odloženými hokejisty

Zatímco Las Vegas se připravuje na finále Západní konference NHL, zámořská média se stále zabývají otázkou, co vedlo k nečekanému úspěchu nováčka soutěže. Oficiální web ligy se vrací k úspěšnému rozšiřovacímu draftu, v němž sice Zlatí rytíři nemohli sáhnout po největších hvězdách, ovšem z těch zbývajících jmen si dokázali hvězdný tým vyrobit. Šťastnou ruku mělo vedení klubu při výběru od první po čtvrtou lajnu.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Hokejisté Vegas Golden Knights slaví postup do finále Západní konference NHL.

Článek

Vegas jistě mohlo těžit z příznivějších podmínek rozšiřovacího draftu, než tomu bylo v předešlých případech. Když porovnáme rozšiřovací draft Zlatých rytířů s Nashvillem, který naposledy vybíral v roce 1998, najdeme dost zřetelné rozdíly.

Tentokrát kupříkladu nedocházelo k tomu, že by nováček NHL sahal na hráče bez smlouvy. Predátoři takto přišli o brankáře Mikea Richtera či německého zadáka Uweho Kruppa, současného kouče pražské Sparty. Richter s Kruppem si totiž nadále počínali jako volní hráči a podepsali smlouvy jinde, Zatímco Richter zůstal nadále věrný New Yorku Rangers, Krupp se dohodl s Detroitem. Al Iafrate navíc krátce po rozšiřovacím draftu oznámil konec kariéry.

Takto Nashville promarnil hned tři volby z celkových šestadvaceti. Kluby si navíc tenkrát mohly ochránit hned patnáct bruslařů a dva gólmany. Před Zlatými rytíři si už celky z NHL směly pojistit jen jednoho gólmana a buď tři obránce a sedm útočníků, nebo libovolných osm hráčů.

Přestože Vegas mělo daleko příznivější podmínky než jeho předchůdci, pořád jsou jeho dosavadní úspěchy brány jako obrovské překvapení. Když si projdete aktuální sestavu Golden Knights, dojde vám, že skoro každý z uvedených hokejistů dokázal, že má na víc, než co předváděl ve svém předchozím působišti. To je opravdu velice slušný odhad potenciálu jednotlivých hráčů.

Jak ve Vegas poskládali stávající sestavu?
U každého hráče je nejprve uveden post, poté jeho jméno a v závorce jak jej klub získal a odkud.
1. pětka
LK - Jonathan Marchessault (rozšiřovací draft, z Floridy)
Když jej Vegas bralo z Floridy, tak nějak se očekávalo, že se zařadí k oporám týmu. Pochybnosti však mohla vzbuzovat délka smlouvy, s níž se do města hříchu dostavil. V lednu však prodloužil končící kontrakt o šest let a tuto sezónu zakončil se svým osobním rekordem 76 bodů.
C - William Karlsson (rozšiřovací draft, z Columbusu)
„Možná vůbec největší překvapení v celé NHL,“ tituluje oficiální web soutěže švédského centra. Skutečně bychom velmi těžko hledali někoho, kdo ve své kariéře v NHL učinil tak velký skok. Ve 183 utkáních před odchodem do Vegas vstřelil pouhých 18 branek, nyní je třetím nejlepším střelcem ligy se 43 góly. Se 78 body se navíc stal nejproduktivnějším hráčem týmu. Prostor dostává v elitní přesilovkové formaci i při oslabeních. Klub tak nemusí příliš mrzet, že se vůbec neprosadil původně zamýšlený elitní centr Vadim Šipačov, jenž se záhy vrátil do KHL.
PK - Reilly Smith (přestup z Floridy v rámci jednání kolem rozšiřovacího draftu)
Florida se jej ochotně zbavila pod podmínkou, že si Vegas v rozšiřovacím draftu vyberou Jonathana Marchessaulta místo Nicka Bjugstada. Jak Marchesseault, tak i Smith získali v této sezóně víc bodů než Bjugstad a spolu s centrem Williamem Karlssonem vytvořili jeden z nejnebezpečnějších útoků v lize. Tohle se Panterům vážně nepovedlo...
O - Nate Schmidt (rozšiřovací draft, z Washingtonu)
Z obránce na okraji sestavy Washingtonu nejvytíženějším hráčem Vegas. Nate Schmidt je dalším příkladem, jak se změnou působiště může vaše kariéra postupovat strmě vzhůru. 36 bodů (5+31), tedy více než dvojnásobek dosavadního maxima, už je jen logickým vyústěním.
O - Brayden McNabb (rozšiřovací draft, z Los Angeles)
Zatímco v Los Angeles neměl vyloženě výsadní postavení, ve Vegas nastupuje v první obraně. Nejvíce bodů však získal v sezóně 2014/2015, kdy vstřelil dvě branky a na 22 přihrál. Ve Vegas se mu však nejvíce daří střelecky, v základní části se trefil hned pětkrát.
2. pětka
LK - David Perron (rozšiřovací draft, ze St. Louis)
V základní části získal 66 bodů za 16 branek a 50 asistencí. Byl tak jedním z mnoha hráčů Vegas, kteří v tomto ročníku posunuli své bodové maximum.
C - Erik Haula (rozšiřovací draft, z Minnesoty)
Minnesota se tak strašně bála, že si Vegas vybere například Erica Staala či Matta Dumbu, že raději nabídla do Vegas Alexe Tuche za to, když si Zlatí rytíři místo zmíněné dvojice vezmou Erika Haulu. Leckoho jistě napadlo, že Vegas na tuto dohodu neměli přistoupit a raději sáhnout po některém z hráčů, o které Minnesota rozhodně nechtěla přijít. Nakonec se však právě Erik Haula ukázal jako velice solidní druhý centr. Oproti předešlému ročníku více než zdvojnásobil počet bodů z 26 na 55, navíc se s 29 brankami osvědčil jako zakončovatel.
PK - James Neal (rozšiřovací draft, z Nashvillu)
Třicetiletý křídelník přišel z Nashvillu, který se předtím probojoval až do finále bojů o Stanley Cup. V uplynulé základní části nasbíral 44 bodů (25+19), což sice není jeho životní úspěch, i on si však oproti předešlé sezóně polepšil, a to o tři body. Momentálně není jasné, kde stráví příští ročník. Smlouva ve Vegas mu doběhne v létě.
O - Shea Theodore (přestup z Anaheimu v rámci jednání kolem rozšiřovacího draftu)
Také Shea Theodore prožívá zlomovou sezónu. V Anaheimu často pendloval mezi prvním týmem a farmou. Ve Vegas si našel stále místo v sestavě a dokonce se dočkává i prostoru v přesilových hrách.
O - Deryk Engelland (rozšiřovací draft, z Calgary)
Engelland je ve Vegas doma. Právě tady se narodil a tady také prožívá životní ročník. V základní části si připsal 23 bodů (5+18), což je jeho dosavadním maximem. Hlavně se však stal pevnou součástí jednoho z nejsilnějších mužstev současné NHL.
3. pětka
LK - Oscar Lindberg (rozšiřovací draft, z NY Rangers)
Jeden z mála hokejistů, kteří si s přechodem do Vegas nevylepšili osobní bilanci. Zatímco v dresu Rangers si za minulý ročník připsal 20 bodů v 65 kláních, letos se musel spokojit jen s jedenácti body (9+2).
C - Cody Eakin (rozšiřovací draft, z Dallasu)
Minulá sezóna mu bodově vůbec nevyšla, ve Vegas si tak výrazně polepšil z 12 bodů na 27. Rytíři v něm našli stálého třetího centra.
PK - Alex Tuch (přestup z Minnesoty v rámci jednání kolem rozšiřovacího draftu)
Jak již bylo zmíněno, Vegas jej získali jako doplněk k volbě Erika Hauly. A obětovaný jednadvacetiletý hromotluk se Rytířům vyplácí. Kouč Gerard Gallant jej využívá i do přesilových her a Tuch tak ve svém prvním kompletním ročníku NHL získal 37 bodů (15+22).
O - Luca Sbisa (rozšiřovací draft, z Vancouveru)
Švýcarský bek je zkušenou jistotou, limitují jej však častá zranění. V létě mu končí smlouva a je dost možné, že Vegas raději zkusí sehnat jiného borce.
O - Colin Miller (rozšiřovací draft, z Bostonu)
Další trefa. 41 bodů za deset branek a 31 asistencí, to je na obránce velice slušné číslo. Obzvlášť pro Colina Millera, jenž v dosavadních dvou ročnících posbíral jen 16 a 13 bodů v barvách Bostonu.
4. útok
LK - Ryan Carpenter (stažen 13. prosince z waivers listiny San Jose)
V NHL jen paběrkoval, a tak jej podle očekávání Žraloci nabídli ostatním klubům. Ve Vegas si našel místo ve formaci s Bellemarem a Noskem. Za 36 zápasů vstřelil devět branek a na pět přihrál. Slušný počin pro hráče čtvrté řady.
C - Pierre-Édouard Bellemare (rozšiřovací draft, z Philadelphie)
Velice zdatný bruslař z Francie se osvědčil jako centr čtvrté lajny a specialista na oslabení. Oproti loňskému ročníku si polepšil z osmi bodů na šestnáct.
PK - Tomáš Nosek (rozšiřovací draft, z Detroitu)
Zatímco Tomáš Hyka se do sestavy Zlatých rytířů nedokázal nastálo prosadit a nyní už bojuje na mistrovství světa, další Čech, Tomáš Nosek, se po skvělém play off AHL konečně usadil v elitní soutěži. Jelikož v NHL pravidelně nastupuje až letos, je bez většího počítání jasné, že tahle sezóna je jeho nejlepší. V 67 kláních vstřelil sedm gólů a u osmi asistoval. Vysoký útočník se objevuje na ledě i při oslabeních.
Brankáři
Marc-André Fleury (rozšiřovací draft, Pittsburgh)
Tady nebylo moc co zkazit. Jednoznačně nejlepší gólman mezi nechráněnými hokejisty na rozšiřovacím draftu. Přestože v Pittsburghu předtím přišel o pozici jedničky, s bilancí 92,7 % úspěšných zákroků se v novém působišti podle očekávání zařadil mezi brankářskou elitu.
Malcolm Subban (stažen z waivers listiny 3. října, z Bostonu)
Mladší bratr obránce Montrealu a vítěze Norrisovy trofeje pro nejlepšího zadáka soutěže P. K. Subbana posílil Zlaté rytíře den před zahájením ročníku. Coby nepotřebného náhradního gólmana Bostonu si jej Vegas rovnou vybírali s tím, že u nich bude plnit roli dvojky. A tu také spolehlivě zastal.
Poznámka: Sestava během ročníku logicky procházela změnami. Ta, která je uvedena výše, vychází z posledního záznamu webu dailyfaceoff.com.

Reklama

Související témata: