Hlavní obsah

Tragédií zasažený hokejový tým má nového trenéra. Stal se jím bývalý obránce Lva Praha

Praha

Nezanikli, i když po tragédii z dubna letošního roku, kdy po nehodě autobusu s kamiónem zemřelo šestnáct hráčů a členů kanadského juniorského hokejového týmu Humboldt Broncos, neměl na hokej žádný z přeživších ani pomyšlení. Neštěstím se šestitisícové městečko Humboldt z provincie Saskatchewan semklo a mladí hokejisté se už připravují na novou sezónu v Saskatchewan Junior Hockey League. V úterý byl představen i nový trenér mužstva. Stal se jím Nathan Oystrick, někdejší obránce Lva Praha v KHL.

Foto: Profimedia.cz

Nathan Oystrick na snímku v době, kdy válel v dresu pražského Lva.

Článek

„Těším se, že můžu vést tým Humboldt Broncos, ale nikdy nezapomenu na okolnosti, které mě sem zavedly," říkal na tiskové konferenci rozechvěným hlasem pětatřicetiletý Kanaďan a v očích se mu leskly slzy.

Majitelům klubu se prý na uvolněné místo po trenérovi Darcym Hauganovi, který patřil mezi jednu z šestnácti obětí nehody, přihlásilo na padesát zájemců. Volba nakonec padla na Oystricka, který se v provincii Saskatchewan narodil. Kromě kouče bude působit i jako generální manažer juniorského mužstva.

„Darcyho Haugana jsem neznal. Ale tak, jako dnes většina lidí, bych si teď přál ho poznat. Byl oddaný nejen zdokonalovat hokejové dovednosti kluků, ale chtěl je rozvíjet i jako lidské bytosti," vyprávěl Oystrick, který mezi lety 2012 a 2014 válel i za pražského Lva. V druhé sezóně s ním dokráčel až do finále KHL a v play off byl s jedenácti body nejproduktivnějším obráncem celé soutěže.

Oystrick během své kariéry odehrál i 65 utkání v NHL, když oblékal dres Atlanty, Anaheimu a St. Louis. Brusle pověsil na hřebík v roce 2016 a ihned se začal věnovat trénování mládeže.

Reklama