Hlavní obsah

Hrál s Plekancem, Eratem, Vrbatou. Teď Pojkar trénuje žáky v Letňanech

Ústí nad Labem

Byl u posledního triumfu české hokejové dvacítky na mistrovství světa. Hokejový obránce David Pojkar se v roce 2001 radoval z titulu světových šampionů v této věkové kategorii po boku tehdejších spoluhráčů Tomáše Plekance, Radima Vrbaty, Martina Erata, Václava Nedorosta i dalších pozdějších hvězd. Zatímco tahle čtveřice i další někdejší mistři světa se dále pohybují ve vrcholovém hokeji, David Pojkar po skončení hráčské kariéry trénuje mládež v Letňanech. Hokej si ale zahrál i při víkendové exhibici v Ústí nad Labem. „Nejraději samozřejmě vzpomínám na zlatou partu z mistrovství světa,“ svěřil se bývalý obránce, který zanedlouho oslaví 39. narozeniny, v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Josef Pešout, Právo

Hokejový juniorský mistr světa David Pojkar nyní trénuje mládež v Letňanech.

Článek

Nedávno proběhl v Ostravě a Třinci světový šampionát dvacítek. Uvědomil jste si, že český hokej na zlato čeká právě od doby tehdejšího mistrovství z roku 2001?

Samozřejmě se na to nedá zapomenout. Tehdy se sešla výjimečná parta. Dva roky po sobě získala dvacítka titul, což bylo tenkrát nevídanou událostí pro český juniorský hokej. Nás v Moskvě vedli trenéři Jaroslav Holík a Pavel Hynek. A přál bych nynějším mladým reprezentantům nebo i nastupující generaci, aby se jim to na šampionátu v budoucnu taky povedlo.

Jste v kontaktu s bývalými spoluhráči ze zlatého výběru?

Vím, že někteří mají obrovské zkušenosti z NHL, což je oproti mně úplně jiná liga. Kluci jako Vrbata a Nedorost jsou ve významných funkcích ve sportovním vedení Mladé Boleslavi. A občas se někdy potkáme na zimáku, když tam hrajeme s dětmi z Letňan. A bavíme se o hokeji.

Neskončil jste s aktivním hokejem na špičkové úrovni příliš brzy?

Myslím, že už to stačilo. Potřeboval jsem se víc věnovat rodině a všemu okolo. Momentálně trénuji mládež v Letňanech a docela mě to naplňuje.

Jak se ohlížíte za svojí hráčskou kariérou?

Ve Slavii Praha jsem byl odmalička. To je moje srdcová záležitost nejen kvůli titulu a dvěma stříbrným medailím z extraligy. Působil jsem i v Litvínově a doufám, že kluci zvládnou boj o záchranu. Budou to mít těžké, ale držím jim palce. Hrál jsem i za Slovan Ústí nad Labem při jeho historické účasti v extralize v sezoně 2007/2008, a taky za Mladou Boleslav, tři měsíce jsem strávil i ve Skalici ve slovenské extralize.

Reklama