Hlavní obsah

Hokejová kauza juniorů končí. Kluby se dohodly se svazem

Praha

Rozhodnutí o zúžení hokejové juniorské soutěže vyvolalo velké emoce, po více než roce je konec sporům. Zástupci klubů Havířova, Přerova a Vsetína se dohodli s Českým svazem ledního hokeje na smírném řešení. Končí všechny soudní a právní spory, které se týkaly nezařazení těchto týmů do Juniorské ligy akademií. Představitelé všech subjektů v pondělí podepsali dohodu o smírném vyřešení sporu a veškeré právní spory jsou tímto okamžikem považovány za ukončené.

Foto: www.hc-vsetin.cz

Kauza "junioři" je u konce.

Článek

„Kvůli koronavirové krizi nás čeká mimořádně náročné období a musíme soustředit všechny síly na to, abychom jej zvládli. Musíme zabezpečit chod klubů, stadionů, připravit se na tréninky i zápasy, rozjet jednotlivé soutěže ve všech věkových kategoriích, jednat se sponzory a partnery. Prioritou je obnovit sportovní činnost, a proto smírně ukončujeme i tento právní spor," uvedli v tiskové zprávě shodně prezident Havířova Jaroslav Mrowiec, Přemysl Dvorský, zástupce Přerova, člen správní rady vsetínského klubu Daniel Tobola a prezident ČSLH Tomáš Král.

Obě strany si stály více než rok za svým, až po pandemii koronaviu přišel smír. Strany se shodly, že je nutné uzavřít právní spory a soustředit se na zvládnutí situace a další rozvoj hokeje a hokejových talentů u nás.

Všechny tři zmíněné kluby tuto informaci vyvěsily ve čtvrtek na svých webových stránkách.

Vývoj kauzy
10. dubna 2019
Zástupci klubů Havířova, Přerova a Vsetína chtějí u arbitráže změnit rozhodnutí výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje, který v březnu snížil počet účastníků v juniorské extralize pro příští sezonu. Kluby, které nemají statut akademie, byly vyřazeny.
21. května 2019
Kluby podaly stížnost k Úřadu na ochranu hospodářské soutěže pro porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže a na to navazující Žádost o nařízení předběžného opatření. Kluby se domáhají zrušení rozhodnutí Českého svazu ledního hokeje (ČSLH), který je administrativní cestou vyřadil z nejvyšší soutěže juniorů pro nadcházející sezonu 2019/2020.
2. srpen 2019
Vsetín, Přerov a Havířov u arbitráže neuspěly. Jejich vyřazení z nejvyšší juniorské soutěže platí. Pracovní senát Arbitrážní komise ČSLH v závěrečném rozhodčím nálezu zamítl návrh zmíněných klubů, aby bylo rozhodnutí výkonného výboru, kterým byla zřízena Juniorská liga Akademií, prohlášeno pro rozpor s interními a obecně závaznými právními předpisy neplatným a aby v nejvyšší juniorské soutěži i nadále nastupovalo čtyřiadvacet týmů.
4. září 2019
Městský soud v Praze nařídil předběžné opatření, v němž hokejovému svazu uložil povinnost odložit termín prvního kola a všech následujících kol všech částí juniorské ligy akademií, která je pro sezonu 2019/20 nejvyšší juniorskou soutěží.
6. září 2019
Český hokejový svaz vydal prohlášení, že s rozhodnutím nesouhlasí, respektuje ho, ale podá odvolání a místo juniorské extraligy akademií uspořádá Pohár DHL. Ten přebírá původní rozlosování určené pro ligu.
23. září 2019
Český hokejový svaz se odvolal proti rozhodnutí Městského soudu v Praze ohledně pozastavení juniorské ligy akademií, který tribunál vynesl na začátku září.
8. říjen 2019
Rozhodnutí Městského soudu v Praze odložit start nejvyšší soutěže juniorů nerespektoval, za což nyní musí Český svaz ledního hokeje platit. Od soudního exekutora Lukáše Jíchy dostal finanční pokutu ve výši 100 tisíc korun. Rozhodnutí bylo vydáno 4. října a pokuta je splatná do tří dnů od nabytí právní moci exekučního příkazu.
25. listopad 2019
Český svaz ledního hokeje (ČSLH) dostal v minulých dnech od soudního exekutora již čtvrtou pokutu za nerespektování rozhodnutí Městského soudu v Praze, který mu nařídil odložit start nejvyšší soutěže juniorů. Tentokrát by měl zaplatit 1,5 milionu korun. Celkem exekutor po svazu vymáhá 2,2 milionu korun.

Reklama

Související témata: