Hlavní obsah

Kauza Stloukal: Vedení Techniky trenéra neodvolá, přesto se ho rozhodlo potrestat. Jak?

Kategoricky a opakovaně vylučují, že by proslov kouče hokejových dorostenců Martina Stloukala k jeho svěřencům měl rasový podtext. Vedení Techniky Brno se za svého trenéra postavilo a odvolávat ho nehodlá. Přesto Stloukala potrestalo srážkou z finanční odměny za měsíc červen.

Audionahrávka trenéra Martina Stloukala z Techniky BrnoVideo: archiv

 
Článek

„Na prvním místě zdůrazňujeme, že nešlo o veřejný projev, jehož cílem by bylo vyjádření názoru trenéra nebo klubu na příslušníky jakékoliv rasy či národnosti. Pokud v projevu zazněl výrok, který by mohl, vytržený z kontextu, tento dojem vyvolat, potom se těm, kterých se dotknul, klub veřejně omlouvá a zdůrazňuje, že nebylo cílem tohoto projevu nikoho urazit ani hanobit," napsali v tiskové zprávě předseda Techniky Brno Pavel Kubica a místopředseda klubu Richard Němec.

Stloukal ve svém více než osmiminutovém peprném projevu mimo jiné hráčům sdělil: „Nechci vidět, že budete žrát nějaký čínský přejetý psy, kebaby u těch cikánů smradlavejch špinavejch tam, nebo něco takovýho."

Výkonný výbor hokejového svazu o víkendu Stloukalovi vytkl vulgarismy a odsoudil jeho výroky se zjevně rasistickým podtextem. 49letého kouče zároveň vyzval, aby se za své výroky veřejně omluvil. To ale Stloukal odmítá. „Nic rasistického jsem neuvedl, takže necítím, že bych se měl za něco omlouvat," řekl Stloukal Sport.cz.

V úterý vedení Techniky Brno rozhodlo, že podle interních pravidel klubu Stloukala potrestá srážkou z finanční odměny za trénování za měsíc červen. Ve funkci kouče dorostenců jej ale podrželo.

„Považujeme za nutné na tomto místě veřejnosti sdělit, že v řadách hráčů našeho klubu mnoho roků působí hráči mnoha národností (Turci, Slováci, Rakušané, Ukrajinci, a dokonce i hráč původem z Afganistánu) a ras a nikdy jsme jako klub ani hráči samotní žádný rasový problém nezaznamenali. Opakovaně tedy vylučujeme rasový podtext promluvy trenéra," uvedli nejvyšší představitelé brněnské Techniky.

„Klub považuje za nutné sdělit, že pod vlivem mediálního tlaku by bylo nejjednodušším řešením trenéra odvolat, což by jistě potěšilo mnohé novináře i toho, kdo nahrávku všem médiím rozeslal. Nicméně pro ty, pro které náš klub působí, tedy pro hokejovou mládež, by šlo o naprosto nevhodný návod, jak postupovat, pokud se jim nelíbí nároky nějakého trenéra. Že je pohodlnější nahrávat svého trenéra a až mi nebude trenér vyhovovat, tak to, co trenér říká v zavřené kabině, zveřejnit, namísto toho, aby na sobě hráči začali systematicky pracovat," uzavírají Kubica s Němcem.

Reklama

Související témata: