Hlavní obsah

Dva góly a konec. Český hokejista netušil, že se právě uzavírá jeho neuvěřitelná kariéra

Rostock

Zažil neuvěřitelnou hokejovou kariéru a ta teď končí. Tomáš Kůrka během více než dvou desetiletí na scéně nastupoval na osvědčených adresách v NHL, ve Spartě i Slavii, ale i v Bělorusku, Británii a končil jako Piraňa, tedy coby útočník třetiligového Rostocku.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Kůrka na archivním snímku v dresu Třince na ledě Kladna.

Článek
Fotogalerie

Ve východoněmeckém klubu, který zprávu o konci kariéry osmatřicetiletého útočníka přinesl, hrál od roku 2016, kdy opustil Cardiff, nezastavilo ho ani vážné zranění nohy. Přes černé vyhlídky byl za pár měsíců zpět na ledě. „Zřídka jsem potkal někoho tak ambiciózního jako je Tomáš Kůrka," vysekl viceprezident Christian Trems poklonu českému útočníkovi na rozloučenou na stránkách klubu, kde vypomáhal i coby asistent kouče.

Byl to právě český matador, kdo s tradiční jednadevadesátkou na dresu dal 10. března při výhře 3:2 po prodloužení dva góly proti Duisburgu a pomohl tak svému týmu v play off dál. Ale v tu chvíli vlastně ještě netušil, že právě tohle jsou poslední branky i zápas sezony a celé jeho pozoruhodné kariéry.

Kůrka byl mimořádnou postavou. Rodák z Mostu začínal v Litvínově. Přijal výzvu z Caroliny v NHL, nastoupil za ni v 17 utkáních, ale za mořem hrál spíše v nižších soutěžích. Objevoval se v reprezentaci, kromě dresů pražských S oblékal třeba i pardubický, českobudějovický či třinecký. Zkusil Finsko, Švédsko, Švýcarsko, ale coby průkopník se vydal i do běloruského Soligorsku či na Ural do Nižného Tagilu, který hraje v druhé nejvyšší ruské soutěži, aby končil v Rostocku.

Reklama

Související témata: