Hlavní obsah

Tragédie. Zemřel mladý gólman, který na letošním MS vychytal Kanadu

Riga/Praha
Aktualizováno

Obrovská tragédie otřásla hokejovým světem. V pouhých 24 letech v neděli náhle zemřel gólman Columbusu a národního týmu Lotyšska Matiss Kivlenieks. V pondělí o tom informoval lotyšský hokejový svaz, ale i další zdroje. Příčinou smrti byl původně označen pád na hlavu při úprku po nehodě s ohňostrojem, dnešní pitva však ukázala, že ho smrtelně zranila zábavní pyrotechnika. Kivlenieks o sobě dal nejvíce vědět na letošním mistrovství světa, kde vychytal vítězství nad Kanadou 2:0.

Foto: Twitter

Lotyšský gólman Matiss Kivlenieks

Článek

"Byla to tragická nehoda," uvedl k záležitosti Jason Meier z policejního oddělení ve městě  Novi v Michiganu, kde k neštěstí došlo. Podle šetření se ohňostroj při párty ke Dni nezávislosti sklopil a rakety z něj střílely mezi lidi v okolí. "Kivlenieks byl v tu dobu ve vířivce a utíkal z ní spolu s několika dalšími lidmi, ale uklouzl a spadl hlavou na beton," řekl Meier.

Nařízená pitva však podle agentury AP odhalila, že Kivleniekse zasáhla pyrotechnika do hrudníku a způsobila mu smrtelné zranění. Přivolaní záchranáři převezli gólmana do nemocnice, kde byl prohlášen za mrtvého.

Debut v reprezentaci si Kivlenieks odbyl hned v úvodním zápase na letošním mistrovství světa v Rize proti favorizované Kanadě. Pochytal všech 38 střel javorových listů a výrazně tak pomohl k historické výhře 2:0. Kanada později došla až k mistrovskému titulu.

Od šestnácti let působil Kivlenieks v zámoří, kde chytal v nižších soutěžích, ale připsal si i celkem osm startů za první tým Columbusu Blue Jackets. Další start si ve své skvěle rozjeté kariéře už nepřipíše.

„Matissův odchod je velkou ztrátou nejen pro lotyšský hokej, ale pro celý lotyšský národ," píše se v prohlášení svazu. „Vyjadřujeme hlubokou soustrast příbuzným, přátelům a kolegům lotyšského národního týmu," uvedl dále svaz s tím, že Kivlenieks byl díky své bojovnosti, pracovní morálce a přístupu skutečným sportovním vzorem.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko