Hlavní obsah

Začíná nová éra. Bříza bude pravou rukou prezidenta IIHF

Po 27 letech stojí v čele světového hokeje nový muž. Sobotní volby na petrohradském kongresu vyhrál 68letý Francouz Luc Tardif. Mezi pěti uchazeči o post prezidenta IIHF po odcházejícím René Faselovi byl také bývalý český brankář Petr Bříza, jenž sice vypadl hned v prvním kole, ale jasně pak vyhrál hlasování o prvního místopředsedu mezinárodní federace.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Bříza.

Článek

Bříza svým diplomatickým úspěchem naváže na činnost již zesnulého Miroslava Šubrta, dosud nejvýše postaveného českého funkcionáře ve světovém hokeji, jenž byl viceprezidentem IIHF v letech 1969 až 2003. „Blahopřeji Petru Břízovi, jeho zvolení viceprezidentem je ohromný úspěch a považuji to za uznání jeho osobních kvalit, ale i za doklad postavení českého hokeje na mezinárodní scéně," prohlásil šéf českého svazu Tomáš Král, podle nějž Bříza odvádí skvělou práci pro hokej doma i v zahraničí.

Vypadl v prvním kole

Bříza v prvním kole prezidentských voleb ale dostal jen osm ze 103 hlasů. Po něm byli postupně vyřazeni i Dán Henrik Bach Nielsen a Bělorus Sergej Gončarov. Tardif pak v závěrečném kole volby díky 67 hlasům jasně porazil favorizovaného Němce Franze Reindla, který jich získal 39. „Gratuluji Tardifovi, který byl v konkurenci pěti respektovaných osobností zvolen prezidentem IIHF," zareagoval bezprostředně Král.

Tardif po svém zvolení mluvil o velkém závazku a sliboval totální ponoření do nadcházející hokejové mise. „Mám jen své odhodlání, šílenou vášeň pro tenhle sport, smysl pro týmovou práci, respekt k lidem a upřímnost, kterou mohu nabídnout. Věřte mi, že udělám vše pro to, abych naplnil vaše očekávání," uvedl rodák z frankofonní kanadské provincie Quebec.

Tardif má dvojí občanství

Tardif tak má dvojí občanství a stojí už od roku 2006 v čele francouzského hokeje,  posledních devět let byl i členem Rady IIHF. Při ZOH 2014 v Soči byl tento kanadský rodák dokonce šéfem francouzské olympijské mise. Většinu hráčské kariéry Tardif strávil v Evropě, kam přišel v roce 1975 Se Chamonix a v Rouenu slavil mistrovský titul, hrál i nizozemskou či belgickou ligu, všude patřil mezi elitní střelce.

Ještě úspěšnějším útočníkem pak byl Tardifův 36letý syn Luc, jenž reprezentoval Francii na sedmi mistrovstvích světa. Otec má jasno, jak postupovat v čele světového hokeje. „Jsem připraven náš sport propagovat, chránit ho, připravit na budoucnost a hlavně jej důstojně reprezentovat. Líbí se mi věta: Sám jdeš rychleji, ale společně jdeš dál. Rozvoj našeho sportu je tím hlavním cílem, kterého plánujeme dosáhnout," prohlásil.

Viceprezident chce spojovat

Pravou rukou nového šéfa světového hokeje se stal Petr Bříza, který je členem Rady IIHF od roku 2016 a při letošní volbě prvního místopředsedy obdržel v Petrohradu 70 hlasů a jednoznačně tak uspěl proti Henriku Bachu Nielsenovi a Kanaďanu Bobu Nicholsonovi.

Všichni kandidáti měli zkušenost s funkcionářskou prací na úrovni klubů i národních asociací a delší čas působí i v exekutivě mezinárodní federace. „S hokejem mám spojený celý život. A měl jsem štěstí, že se mi naplnil sen hrát na té nejvyšší úrovni. Prošel jsem i odlišnou cestu manažera a práci pro IIHF považuji za vrchol pyramidy," uvedl někdejší šéf pražské Sparty.

Bříza připustil, že s Tardifem vnímá pozici IIHF, kterou po přijetí Tuniska tvoří už 82 zemí, podobně. Chtějí ji dál budovat na společných základech, sbližovat hokej v zámoří s ostatními částmi světa a zaměřit se na masový rozvoj. „Kampaň nás obou stála na přesvědčení, že jen spojením sil všech zvolených dosáhne hokej pokroku. Neztrácejme čas. Místo já říkám my a otevřeně prohlašuji, že jsem plný energie a připravený věnovat své úsilí službě pro celou hokejovou rodinu," prohlásil.

Ocenil i končícího šéfa světového hokeje. „Také díky jeho diplomatickým schopnostem začali na olympiádu jezdit hokejisté NHL," dodal. Fasel byl navíc uveden do Síně slávy IIIF, 71letý Švýcar měl mít rozlučku už loni při domácím MS, které ale zrušila pandemie. Měla za následek tak odložení voleb, takže rekordně trvající mandát mu byl ještě o rok prodloužen.

Reklama