Hlavní obsah

V zámoří padl rekord. Nekonečná hokejová bitva má i českou stopu

Charlotte/Praha

Hokejoví fanoušci upínají pozornost především k probíhajícímu mistrovství světa a bojům ve Stanley Cupu, jenže ve středu se psala historie v nižší zámořské soutěži AHL. A rekordní zápis ve farmářské soutěži měl i českou stopu.

Foto: RICK KINTZEL, ČTK/AP

Útočník Lehigh Valley Phantoms Nicolas Aube-Kubel (16) proti obránci Charlotte Checkers Philipu Samuelssonovi (8)

Článek

O vítězi zápasu play off mezi Charlotte Checkers a Lehigh Valley Phantoms se rozhodlo až v čase 146:48. V sedmé minutě pátého prodloužení ukončil utkání hostující Alex Krushelnyski gólem na 2:1. Aktérem nejdelšího duelu v 82 let dlouhé historii soutěže byl i český čárový rozhodčí Libor Suchánek, který v této sezóně debutoval také v NHL.

Rozhodující gól poslal hokejisty i diváky domů z haly hodinu a devět minut po půlnoci místního času, zápas celkem trval šest hodin a šest minut.

Phantoms, farmářský tým Philadelphie Flyers, se ujal vedení 3:1 ve finálové sérii Atlantické divize. Brankář Alex Lyon, jenž ve Flyers konkuroval během sezóny Petru Mrázkovi a Michalu Neuvirthovi, se na tom podílel 94 zákroky. Jeho protějšek Alex Nedeljkovic měl o poznání méně práce (51 zákroků).

Maratónský zápas předčil dosud nejdelší duel AHL z roku 2008, ve kterém Philadelphia Phantoms rozhodli proti Albany River Rats v čase 142:58. V NHL se hrály tři ještě delší zápasy. Rekord drží týmy Detroitu a Montrealu ze semifinále Stanley Cupu v roce 1936, ve kterém padl jediný gól až v šestém prodloužení v čase 176:30.

Reklama