Hlavní obsah

Senzace! O hokejový trůn na MS se utká Švédsko se Švýcarskem

Aktualizováno

Boj o světové zlato má dva adepty. Nejdříve se prohnal Kodaní žlutý uragán a poslal soupeře na kolena. Hokejisté Švédska porazili tým USA v semifinále mistrovství světa 6:0. Poté přišel ještě větší šok. Ve druhém utkání Švýcarsko porazilo Kanadu 3:2 a noty na poslední den šampionátu jsou rozdány. O bronz se v neděli od 15:45 utkají Američané s Kanadou, o zlato od 20:15 Švédsko se Švýcarskem.

Foto: David W Cerny, Reuters

Euforie a nadšení, Švýcarsko si zahraje finále MS, porazilo v semifinále Kanadu 3:2.

Článek
Fotogalerie

Američané s nejproduktivnějším hráčem turnaje Patrickem Kanem začali proti Švédům zostra, dostali soupeře pod tlak, ale první gól dali Švédové. I ten druhý byl jejich, a to hráli čtyři minuty v oslabení, přesto se prosadili. Hráči USA mysleli moc na útok a zapomněli na obranu. A bylo ještě hůře, během 11 sekund přišly dva zářezy a Švédsko vedlo v polovině utkání 4:0.

Trenéři USA si vzali oddechový čas, co jiného po takové sprše. Američané doposud prohráli jen v závěrečném utkání v základní skupině s Finskem 2:6, po sobotních 40 minutách se blížili osudové porážce na turnaji. Po deseti minutách třetí dvacetiminutovky svítilo v Royal Areně stále stejné skóre, Američané se snažili, ale dneska neměli den. Téměř devět minut před koncem zkusili hru bez brankáře a přišel další políček. Američané museli zkousnout ještě šestý a nyní budou hledat motivaci a náladu na zápas o bronz.

Švédové jsou pasováni za jednoho z největších favoritů šampionátu, sobotní semifinále jim vyšlo dokonale. Teď už myslí na nedělí bitvu o zlato.

Kanada chce po loňské finálové porážce s Tre kronor zpět na trůn, na němž byla po triumfech v letech 2015 a 2016. Javorové listy mají další příležitost k dorovnání počtu 27 titulů, na které dosáhlo Rusko v součtu s úspěchy bývalého Sovětského svazu.

Kanada chtěla po loňské finálové porážce s Tre Kronor zpět na trůn, na němž byla po triumfech v letech 2015 a 2016. Semifinále proti Švýcarsku ale nezačala nejlépe. V prvních dvaceti minutách byl lepší soupeř, který taky úvodní třetinu vyhrál 1:0.

Favorit srovnal a nadechoval se k obratu, ale přesilovka Švýcarska vše změnila, tým helvétského kříže se dostal opět do vedení a stav 2:1 platil i po druhé dvacetiminutovce. A to nebyl konec, začátek třetí části a druhá využitá přesilovka - 3:1. Kanaďané snížili dvě minuty před šedesátou minutou. Více nestihli.

Švýcaři zakončili mistrovství světa v letech 1992 a 1998 na čtvrtém místě, před pěti lety získali stříbro, čímž zopakovali historicky nejlepší umístění z roku 1935. Co přinese rok 2018?

Reklama