Hlavní obsah

USA - Kanada 4:1Bitva poznala vítěze. USA si vezou z MS bronz, Kanada padla

MinutaMin. Tým Hráč Akce
27. Kreider 1 : 0
39. Vlasic 1 : 1
54. Bonino 2 : 1
58. Lee 3 : 1
59. Kreider 4 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Bronzové medaile z hokejového mistrovství světa v Dánsku mají své majitele. Utkání poražených semifinalistů v Kodani vyhráli hráči USA, kteří porazili Kanadu 4:1, když poslední tři góly padly v závěrečných šesti minutách. O zlato bude večer od 20:15 bojovat Švédsko se Švýcarskem.

Foto: David W Cerny, Reuters

Takto se slaví bronz na MS. Získali ho Američané, kteří porazili Kanadu 4:1.

Článek
Fotogalerie

Mužstva, která chtěla hrát poslední zápas turnaje, ten o zlato, nestalo se. Na Kanadu a USA zbyl duel o bronz. V první třetině se fanoušci gólu nedočkali, chyběly i osobní souboje. Snad klid před medailovou bouří.

Více o sobě nedaly vědět ani hlavní hvězdy týmů, Američan Patrick Kane a Connor McDavid na kanadské straně. Lídři bodování svých týmů se neprosadili, přitom do tohoto duelu měli oba dohromady na kontě 36 bodů.

Američané začali prostřední část v početní výhodě, ale tento prostor nebyl využit v první branku utkání. Za minutu si podobnou situaci týmy zopakovaly - žádný gól a následovalo další oslabení Kanady. Ta tentokrát kapitulovala, chyba v obraně a Kreider poslal ve 27. minutě Američany do vedení 1:0.

Tato třetina pro ně byla i nadále přesilovková. Sedm minut před koncem přišla další na řadu, jenže jediná přesná trefa stále určovala skóre utkání. Hráči USA měli před koncem druhé třetiny velkou příležitost, ale nevyužili ji, z protiútoku se radoval soupeř, na 1:1 vyrovnal v 39. minutě Vlasic.

Úder při hře bez brankáře

V poslední třetině přišlo opět čekání, nikdo nechtěl udělat chybu, která se mohla stát osudovou. Blízko k ní byla deset minut před šedesátou minutou Kanada, další faul a hra v oslabení. Nevyužita, faul na druhé straně, hra ve čtyřech a poté výhoda Kanaďanů. Jako přesýpací hodiny, hokejka ve vzduchu, nedovolené bránění a na dvě minuty šel kanadský hráč. Pořád nic.

Konečně gól. Kane vystřelil od modré čáry a dorážku si vzal na starosti Bonino. Kane, který byl rozdílovým hráčem ve čtvrtfinále s Českem, byl nyní kousek od dalšího významného okamžiku na turnaji. Pět minut před koncem třetiny Kanada musela dotahovat, prohrávala 1:2.

Tři minuty zbývaly do konce základní hrací doby a Kanada zkusila hru bez brankáře, ale risk nevyšel, třetí gól v její síti a bylo rozhodnuto. Poslední tečka to ještě přesto nebyla. Opět hra bez gólmana a čtvrtý gól Američanů. Definitiva a 4:1. USA slaví bronz, kanadská velmoc odjíždí z Dánska se čtvrtým místem.

Kanada nezískala bronz a neodvezla si ze světového šampionátu medaili čtvrtým rokem po sobě. Američané vydolovali z MS cenný kov poprvé od roku 2015, opět šlo o bronz.

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:
O 3. místo (Kodaň):
USA - Kanada 4:1 (0:0, 1:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 27. Kreider (D. Larkin, DeBrincat), 54. Bonino (P. Kane), 58. A. Lee (McAvoy), 59. Kreider - 39. Vlasic (Horvat, Turris). Rozhodčí: Kubuš (SR), Kaukokari - Suominen (oba Fin.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 2:7. Využití: 2:0. Diváci: 12.111.
Kinkaid - Martinez, McAvoy, C. Murphy, Butcher, N. Jensen, Pionk, Hughes - P. Kane, C. White, DeBrincat - Atkinson, Bonino, J. Gaudreau - A. Lee, D. Larkin, Kreider - Thompson, D. Ryan, Coleman. Trenér: Jeff Blashill.
McElhinney - Vlasic, Parayko, Ekblad, Edmundson, Murray, Nurse, Chabot - Nugent-Hopkins, McDavid, Schenn - Barzal, O'Reilly, Beauvillier - Horvat, Turris, Pageau - Jost, Dubois, Bailey - Eberle. Trenér: Bill Peters.

Reklama

Související témata: