Hlavní obsah

Král David opět na piedestalu! Pastrňák obhájil triumf ve Zlaté hokejce

Praha
Aktualizováno

Loni se v jednadvaceti letech stal jejím nejmladším vítězem v historii a po roce třímá Zlatou hokejku znovu. Útočník Bostonu David Pastrňák totiž jubilejní padesátý ročník ankety o nejlepšího českého hokejistu sezóny stejně jako před rokem vyhrál před druhým Jakubem Voráčkem z Philadelphie a třetím spoluhráčem z Bruins Davidem Krejčím.

David Pastrňák obhájil vítězství v anketě Zlatá hokejkaVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Zatímco loni havířovský odchovanec porazil Voráčka jen o 49 bodů, letos v anketě, v níž svými hlasy rozhodují zástupci Českého svazu ledního hokeje (ČSLH), extraligoví a reprezentační trenéři a sportovní novináři, triumfoval mnohem výrazněji, když ryšavého útočníka Flyers za sebou nechal o 107 bodů...

„Je pro mě velká čest tuhle trofej znovu vyhrát. Chci poděkovat mamince, bráchovi a babičkám. Bez nich bych to nedokázal," prohlásil Pastrňák.

A když v pražském Fóru Karlín přebíral 76 centimetrů vysokou a 25 kilogramů vážící bronzovou trofej, navázal tak na rekordmana ankety Jaromíra Jágra (dvanáct prvenství), jenž jako dosud poslední hráč své vítězství přesně před deseti lety dokázal obhájit. Letos ale šestačtyřicetiletý forvard po sezóně plné zraněních neobdržel ani bod a v desítce se neobjevil poprvé od roku 1994.

Elitní desítka ankety Zlatá hokejka 2018:
1. David PastrňákBoston/NHL659 bodů
2. Jakub VoráčekPhiladelphia/NHL552
3. David KrejčíBoston/NHL518
4. Tomáš HertlSan Jose/NHL360
5. Ondřej PalátTampa Bay/NHL353
6. Pavel FrancouzČeljabinsk/KHL334
7. Martin NečasKometa Brno250
8. Ondřej KašeAnaheim/NHL234
9. Martin EratKometa Brno226
10. Milan GulašPlzeň199

Pastrňák zažil nejpovedenější sezónu kariéry, ve svém čtvrtém ročníku v NHL posbíral v základní části 80 kanadských bodů za 35 gólů a 45 asistencí, lepší bilanci měl z jeho krajanů jen Voráček. V play off pak byl Pastrňák s 20 body ve 12 duelech nejproduktivnějším Čechem, Boston ale vypadl ve druhém kole vyřazovací části. Po skončení klubové sezóny posílil národní tým na šampionátu v Dánsku, kde se stal tahounem Jandačova týmu, který ale po vyřazení od Spojených států dohrál už ve čtvrtfinále.

„Pasta hrál celou sezónu velmi dobře. V Bostonu měl fenomenální play off, potom přijel na mistrovství, kde byl výborný. Zlatou hokejku si zaslouží," řekl Voráček, který anketu opanoval v roce 2015.

Složení nejlepší desítky 50. ročníku ankety Zlatá hokejka vzešlo z dvoukolového hlasování. V rozhodujícím třetím kole se výsledky předchozích hlasování nezapočítávaly, elitní desítka tak začínala od nuly.

Nejvíc triumfů v anketě Zlatá hokejka:
12Jaromír Jágr
5Dominik Hašek
4Vladimír Martinec
3Milan Nový

Alespoň jeden bod získalo 61 hokejistů, do první desítky se prosadila šestice krajánků z NHL, KHL zastupuje brankář Pavel Francouz, jinak mezi desítkou nejlepších figuruje hned devět útočníků. Tři z nich nastupovali v domácí extralize - brněnští Martin Nečas s Martinem Eratem a plzeňský Milan Gulaš. Až na Ondřeje Paláta, který se kvůli zahraniční dovolené s předstihem omluvil, se ve Fóru Karlín objevilo všech zbylých devět finalistů.

Do nejlepší desítky se nevešli vítězové Stanley Cupu s Washingtonem obránce Michal Kempný a útočník Jakub Vrána, kteří nezískali dostatek bodů pro účast v třetím kole hlasování, které probíhalo až během finálové série play off NHL.

Doprovodné ankety:
Nejlepší junior
Martin Nečas (Kometa Brno)
Nejlepší hokejistka
Alena Polenská (Petrohrad)
Nejlepší sledge hokejista
Pavel Doležal (SHK Pardubice)

Vyhlášení 50. ročníku se neslo v duchu připomenutí předešlých vítězů. Pořádající ČSLH a společnost BPA sport marketing pozvali všech 25 dosavadních vítězů a dorazili mimo jiné Dominik Hašek, Patrik Eliáš, Vladimír Martinec, Vincent Lukáč, Jiří Králík, Igor Liba, Tomáš Vokoun, Roman Turek Miloš Holaň, Bedřich Ščerban.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec