Hlavní obsah

Nechci už hrát za reprezentaci, překvapil český brankář

Za národní tým odehrál čtyřicet zápasů, startoval na třech světových šampionátech i na zimních olympijských hrách v Soči před čtyřmi lety, další start v reprezentaci už si však Alexander Salák nepřipíše. Jednatřicetiletý brankář tak trochu v tichosti, v rozhovoru pro ruský server championat.com, oznámil svůj konec v nároďáku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Alexander Salák ve svém posledním zápase za českou hokejovou reprezentaci.

Článek

„Nechci už hrát za reprezentaci," odpověděl strakonický rodák na otázku, proč se v poslední době v národním týmu neobjevoval.

Poslední jeho start za rodnou zemi se datuje do května 2015 a domácího šampionátu v Praze. Tehdejší kouč Vladimír Růžička určil před startem turnaje Saláka jako brankářskou jedničku, jenže ten mezi třemi tyčemi nevydržel ani dva celé zápasy. Po prohře se Švédy 5:6 po nájezdech sice pak nastoupil i v dalším utkání proti Lotyšům, po druhém inkasovaném gólu ale zamířil ve 24. minutě na střídačku a zbytek šampionátu pak už dochytal Ondřej Pavelec.

Duel s Lotyšskem tak byl pro účastníka tří světových šampionátů (2013-15) tím posledním v reprezentaci.

„Mám čtyři děti a uvědomuji si, jak rychle čas letí. Celou sezónu trávíme v hotelích, letadlech a mistrovství světa je taky dlouhá část sezóny. Už jsem ve věku, kdy budu radši doma odpočívat s rodinou," vypočítává důvody svého rozhodnutí Salák, který v národním týmu debutoval v prosinci 2008 na ruském Channel One Cupu.

„Měl jsem možnost hrát za národní tým, zúčastnil jsem se i olympijských her. Ale ta doba už je pryč," uvedl gólman, který po třech a půl letech strávených v Novosibirsku změnil v KHL dres, když od nové sezóny bude chytat za Jaroslavl.

Reklama

Související témata: