Hlavní obsah

Straka učí mužstvo v Raumě děkovat divákům

Martin KézrPrávo

Opustil v létě mistrovskou Spartu, protože finský klub Lukko Rauma mu sliboval výraznější hokejovou příležitost. Volby angažmá v cizině 28letý centr Josef Straka nelituje.

Článek

Vede kanadské bodování finské ligy a v dobré formě se ukázal i v českém dresu při Karjale. "Podobně jako v klubu jsem dostal i od trenéra Hadamczika dost prostoru a po 2,5roční pauze jsem si národní mužstvo užíval. Povedlo se mi dát gól Finům i proměnit nájezd proti Rusům, bohužel to nemělo bodový efekt. Aspoň že jsem gólovou přihrávkou proti Švédům pomohl zlomit sérii porážek s nimi," líčí Straka.

"Mám z účinkování na turnaji docela solidní pocit, škoda že nám proklouzla ta možnost na celkový triumf. Měli jsme to s Ruskem udržet," říkal při loučení se spoluhráči před českou kabinou, protože s nimi už nespěchal na letiště, kde čekal speciál do Prahy, nýbrž vyrážel autem do Raumy, která už dnes hraje ligový zápas s Turku. "Takže s Honzou Platilem zase potkáme na ledě Ivana Humla, teď už ale v roli protihráče," usmívá se Straka.

Ještě než si v českém dresu zahrál kompletně druhý díl Euro Hockey Tour, stihl Straka přípravný zápas se Švédy v Plzni, kde dlouho působil na klubové úrovni. "Moc jsem se tam těšil, strávil jsem tam krásných šest let, mám tam spoustu známých a nezapomněli ani fanoušci. Jejich skandování Pepo, vrať se bylo docela dojemné."

V Raumě špičkové podmínky

V Raumě je však Straka spokojen. "Máme špičkové zázemí, klub pro hráče dělá první poslední. Bohužel se nám před reprezentační pauzou moc nedařilo. Potřebovali bychom udělat nějakou delší šňůru dobrých výsledků, abychom se z desáté příčky dostali do horní poloviny tabulky."

Přes trápení týmu ho těší osobní bilance 10 branek a 18 asistencí ve 22 zápasech. "Hraji první lajnu, mám hodně času na ledě a chodím i na přesilovky, kterých je při tom přísném trendu rozhodčích opravdu hodně. Lámou se v nich zápasy a to je pak vidět i na bodech," tvrdí Straka.

Oceňuje i přínos spoluhráčů z útoku. "Finové jsou zvyklí bruslit nahoru dolů, ale zkušený Dahlman, který od začátku sezóny hraje v mém útoku na křídle, má smysl pro kombinační hokej a docela si vyhovíme i v přihrávkách," líčí Straka s tím, že dvojici šikulů dobře doplňuje zámořský bijec Toporowski. "Hodně silný před brankou, získá hodně puků a za dorážkou jde i po hlavě."

Rauma má kvalitní i druhý útok, v němž nastupují Saarenheimo a Haataja, kteří byli s finskou reprezentací na turnaji v Liberci. "Prostě dobré mužstvo, jenom potřebujeme, aby se to odrazilo i na výsledcích," smutně se pousměje Straka, pro nějž byly změnou defenzivní povinnosti středního útočníka ve finské lize. "Byl jsem z českého ledu zvyklý, že spíš brání levé křídlo. Trochu proto měním styl a ostatní se mi s tím snaží pomoct, stejně to už není tak striktní jako dřív, kdy jeden útočník hrál napevno dozadu."

Diváků moc nechodí

Atmosféra ve finské lize se mu zdá hodně podobná tomu, co zažil v Česku. "Máme stadión pro 6 tisíc diváků a plno bylo zatím jen na derby s Pori, jinak chodí kolem tří tisíc lidí. Po vítězných zápasech jsme s krajany Hunkesem a Platilem vymysleli klasickou děkovačku. "Předtím se tak maximálně lidem dvakrát zatleskalo. Už jsme s tou novinkou pronikli i do televizních zpráv," tvrdí Straka.

Snaží se i postupně vstřebávat finštinu. "Tak nadávat umím parádně, to mě spoluhráči naučili hned, rozumím i pár slovíčkům. A počítat umím i díky hlášení, jenž následuje, když dám gól. Ale to je tak všechno," přizná.

Vypadá to, že ve Finsku také zhubnul a s úsměvem to vysvětluje tím, že mu nemá kdo vařit, protože přítelkyně zůstala pracovně v Česku. "Na váze jsem až tolik neubral, spíš se mi podařilo upravit stavbu těla a přidat na svalové hmotě," říká už vážně.

Opuštěný se ale na severu Evropy necítí. "Mám přes satelit televizní programy, jsem také hodně i na internetu. Občas se my tři Češi z týmu sejdeme na kus řeči, dáme i nějaké vínko, snažíme si udělat pohodu."

Reklama

Související témata: