Hlavní obsah

Hanzal ví, že se od něj čekají góly

MORA/PRAHA

Pověst hokejového kanonýra chce nejúspěšnější z krajánků Martin Hanzal potvrdit i na šampionátu dvacetiletých ve Švédsku. "Zažívám nejlepší měsíce kariéry a chci je na mistrovství ozdobit medailí. Z role lídra týmu nemám strach. Vím, že trenéři ode mne čekají góly, jsem připraven nést za to zodpovědnost a nezapomínám ani na defenzívní povinnosti," tvrdí odhodlaně.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Martin Hanzal.

Článek

"Sice jsme prohráli úvodní zápas, ale až na častá vyloučení jsme nepředvedli vůbec špatný výkon. Dařilo se nám s Rusy hrát v rychlém tempu, dokonce jsme vedli, ale utekl nám začátek druhé třetiny," říká útočník z Budějovic, který od léta obléká dres kanadského Red Deeru.

"Našel jsem tam parádní parketu. Nemám už starosti se školou, můžu se plně soustředit jen na hokej. Daří se mně i týmu, dostávám hodně prostoru na ledě, skoro třicet minut na zápas, a pravidelně dělám body," tvrdí s bilancí 16+38 nejproduktivnější hráč zámořské WHL. V draftu si ho vybral Phoenix hned v prvním kole. "Po kempu jsem nebyl daleko od podpisu smlouvy do NHL, ale nestihlo se to v termínu," přiznává.

Nelituje ničeho

"Chtěli si mě tam nechat, ale prostě jsem podepsat nemohl. Odmítnout nabídku jako dvakrát předtím jsem ale rozhodně nechtěl, jenom se vše trochu odložilo a hned po skončení letošní sezóny bych se měl stát hráčem Phoenixu," líčí Hanzal a odmítá, že by odchod ještě v juniorském věku za oceán byl chybou: "Doma v lize bych tolik prostoru neměl. V Red Deeru hraju přesilovku i oslabení, zatímco v Budějovicích bych se ve třetí nebo čtvrté lajně dostal na led sotva pár minut."

"Nelituju ničeho, co jsem kdy v hokeji udělal," říká Hanzal jasně a za cennou zkušenost považuje loňské nevydařené mistrovství dvacítek, pozitivně se snaží přijmout i smůlu, při níž utekla jeho ročníku medaile z MS osmnáctiletých v Plzni. "Musíme se z toho všeho poučit a nenechat se ani v Moře zlomit porážkou s Ruskem a pokaždé jít do utkání naplno bez ohledu na to, proti komu hrajeme. Ať už je to papírově silný nebo slabý soupeř."

Reklama

Související témata: