Hlavní obsah

Krach hokejové osmnáctky šokoval i pesimisty

Marek BurkertPrávo

Ostuda, propadák, krach. Sestup hokejové osmnáctky z elitní skupiny mistrovství světa šokoval i zaryté pesimisty. Problémy, které se v mládežnických kategoriích kupily delší dobu, vyústily do historického neúspěchu českého hokeje.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ilustrační foto

Článek

„Je to špatné,“ uznává Vladimír Růžička, zodpovědný za reprezentační úsek svazu. „Musíme to pořádně rozebrat a na mládež se víc zaměřit. Poslední dva roky nebyly dobré a výsledek osmnáctky je vyvrcholením sestupného trendu,“ říká kouč a zároveň spolumajitel Slavie, která měla na juniorském MS ve Finsku největší, osmičlenné zastoupení.

„Protekční trenéři, protekční hráči. Podle toho to dopadlo,“ tvrdí o výběru Martina Pešouta Jaroslav Holík, bývalý reprezentant, který jako kouč hokejové dvacítky v letech 2000 a 2001 přivezl z MS zlato. „Jsem přesvědčen, že tým byl špatně poskládaný. Někteří neměli na mistrovství co dělat,“ vykládá dlouhodobý kritik poměrů v domácím hokeji.

„Pan Holík je teď hrozně chytrý,“ oponuje Růžička. „Skupina, kterou kluci měli, byla ale strašně vyrovnaná a okolnosti se obrátily proti nim. Když se pak hrálo o záchranu, byla to věc, na kterou nikdo z těch mladých není zvyklý. To jsem poznal na několika akcích i jako hráč seniorské reprezentace. A to už jsme byli chlapi, kteří měli něco za sebou,“ doplňuje Růžička.

Průběžné zprávy ze šampionátu měl také od syna Vladimíra, jenž byl v českém týmu dokonce kapitánem. Podle Holíka ale ne tím pravým. „Kapitána musí dělat hráč, který dá do hry srdce, bojuje, strhne ostatní. To mladý Růžička není, ten chce jen sbírat góly.“

Zápasy se Švýcary a Slováky mužstvo zvládlo, pak ale přišly porážky s Finy a Švédy a místo semifinále se rozložený tým ocitl ve skupině o záchranu. Podle Holíka však osmnáctka porážku s Němci připustit neměla. „Ty musí porazit i naše céčko. Výmluvy, že se něco prohrálo o gól a pak přišla smůla, neberu.“

Co teď? Rychle se přes Japonce a Kazachy vrátit zpátky do elitní skupiny. „To by měla být samozřejmost, zase tak špatně na tom český juniorský hokej není,“ soudí Holík. „Hlavně by ale u osmnáctky měl být trenér, který si do věcí mužstva od nikoho nenechá kecat.“ Jako příklad dává Miloslava Hořavu. „Jenže ten narazil. Nechtěl u dvacítky jako asistenta Weissmanna, ale Rulíka. Neprošlo to, tak té práce nechal,“ naznačuje Holík.

Reklama