Hlavní obsah

Finsko má v nominaci 15 hráčů z OH v Turíně, nechybí ani Selänne

HELSINDY

Hned 15 členů stříbrného týmu z minulých her v Turíně je v nominaci hokejové reprezentace Finska pro olympijský turnaj ve Vancouveru. Trenér Jukka Jalonen zařadil na soupisku i devětatřicetiletého útočníka Teemu Selänneho, který hájí v NHL barvy Anaheimu a olympiády se zúčastní již počtvrté v kariéře. Selänne byl jmenován nejlepším útočníkem turínského turnaje, když vyhrál produktivitu s 11 body z osmi odehraných zápasů.

Článek

V nominaci není ani jediný hráč z finské nejvyšší soutěže. Mezi třemi brankáři, sedmi obránci a třinácti útočníky dominují zástupci zámořské NHL, kterých je celkem 18. Čtveřice hráčů působí v KHL, obránce Janne Niskala obléká dres švédské Frölundy.

V triu povolaných brankářů nechybí finský hrdina z Turína 2006 Antero Niittymäki, který pomohl ke stříbrným medailím úspěšností zákroků přes 95 procent a průměrně inkasoval pouze 1,34 branky na utkání.

"Vybrat tým pro olympiádu byla obrovská zkušenost, ale zároveň také extrémní výzva a velmi těžký úkol. Každý z vybraných hráčů si zasloužil své místo v nominaci a každý bude mít na olympiádě svou roli," uvedl Jalonen.

Finy čekají v základní skupině olympijského turnaje duely s Běloruskem, Německem a Švédskem.

Nominace Finska na olympijské hry ve Vancouveru:
Brankáři: Nicklas Bäckström (Minnesota/NHL), Miikka Kiprusoff (Calgary/NHL), Antero Niittymäki (Tampa Bay/NHL).
Obránci: Lasse Kukkonen (Omsk/KHL), Sami Lepistö (Phoenix/NHL), Toni Lydman (Buffalo/NHL), Janne Niskala (Frölunda/Švéd.), Joni Pitkänen (Carolina/NHL), Sami Salo (Vancouver/NHL), Kimmo Timonen (Philadelphia/NHL).
Útočníci: Valtteri Filppula (Detroit/NHL), Niklas Hagman (Toronto/NHL), Jarkko Immonen (Kazaň/KHL), Olli Jokinen (Calgary/NHL), Niko Kapanen (Kazaň/KHL), Mikko Koivu (Minnesota/NHL), Saku Koivu (Anaheim/NHL), Jere Lehtinen (Dallas/NHL), Antti Miettinen (Minnesota/NHL), Ville Peltonen (Dinamo Minsk/KHL), Jarkko Ruutu (Ottawa/NHL), Tuomo Ruutu (Carolina/NHL), Teemu Selänne (Anaheim/NHL).

Reklama

Související témata: