Hlavní obsah

Táta říkal, ať se z toho hlavně nepo..., vykládal narychlo pozvaný nováček Kousal

Praha

Problémy se zády znemožnily start útočníka Romana Červenky ve druhém dílu Euro Hockey Tour (EHT). Místo něj byl narychlo povolán třiadvacetiletý nováček Robert Kousal z Pardubic, který s národním mužstvem stihl i poslední domácí trénink před středečním odletem k úvodnímu utkání turnaje do švédského Gävle. Pro pátého debutanta v české sestavě byla pozvánka docela překvapením.

Foto: Pavel Paprskář, ČTK

Pardubický Robert Kousal.

Článek

Dá se nějak popsat vaše bezprostřední reakce, když jste se dozvěděl o své nominaci?

V první chvíli jsem tomu ni nemohl uvěřit. Pak jsem se z toho nějak oklepal a začal se hlavně těšit.

Vždyť jste patřil mezi náhradníky, to vás skutečně tolik překvapil telefonát, že máte přijet do Prahy na akci národního týmu?

Abych řekl pravdu, tak jsem s tím ani moc nepočítal. Byl jsem doma na Moravě a nejdřív jsem si myslel, že jde o nějaký žertík spoluhráčů. Rychle jsem ale celou věc začal brát vážně.

Šlo o výraznou změna plánů?

Ani ne. Sbalil jsem se v Brně, zajel si pro hokejové věci do Pardubic, tam jsem v bytě i přespal a ráno jsem pořád ještě celý nesvůj spěchal na trénink do Prahy. Pořád je to takové příjemné překvapení, že právě mě trenér zavolal.

Byl jste při vstupu do reprezentační kabiny hodně nervózní?

Docela jo, to musím přiznat. Kluci mě ale přijali dobře. Některé jsem znal docela dobře, některé jen podle obličeje, ale nebyl problém. Hned, jak jsem vyjel na led, tak ze mě napětí spadlo. Možná se nervozita vrátí, až půjdu do zápasu. Pokud ale dostanu šanci, rád bych do toho dal víc než sto procent.

Je premiérová účast v reprezentačním celku splněným snem z dětství?

Jako kluk sem si říkal, že by bylo hezké, kdybych se někdy do nároďáku dostal. Takže asi mohu mluvit o splněném snu. Táta mi hned říkal, ať vše beru pozitivně, hlavně ať se z toho nepo... S tím do toho jdu, něco i ukázat, když dostanu šanci. Počítám ale, že to bude minimálně o level výš než extraliga.

Očima reprezentačního trenéra Aloise Hadamczika
Tušil jsem už od pondělního srazu, že Červenkův zdravotní stav nebude dobrý. Chtěl jsem Adamského, jenže má problémy s tříslem a řekl, že by se radši doléčil. Proto jsem sáhli po Kousalovi. Je to další hráč mladší generace, který když prožije atmosféru turnaje a dostane šanci v zápase, tak to pro jeho budoucnost bude dobře.

Reklama

Související témata: