Hlavní obsah

Čeští hokejisté na Světovém poháru? Bídná obrana, úspěch nečekejte, píší v zámoří

New York

Podzimní Světový pohár bude jedním z hokejových vrcholů roku, a jelikož se nemilosrdně blíží uzávěrka úvodních šestnáctičlenných nominací (2. března), není divu, že se množí spekulace o skladbách týmů světových velmocí. V zámoří si rozebral možnosti české reprezentace mimo jiné server stanice ESPN a z jeho analýzy nevychází národní tým zrovna nejlépe.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Hertl v reprezentačním dresu.

Článek

Autor rozboru Scott Burnside hned na úvod poznamenává, že pro nově jmenovaného generálního manažera Martina Ručinského bude nejtvrdším oříškem poskládat konkurenceschopnou obranu, která by dokázala čelit nejlepším útočníkům světa.

Všímá si pochopitelně i rozšíření realizačního týmu, jehož složení kvituje. „Trenérský tým, který nadělal na olympiádě v Soči hromadu zmatků, byl zajímavě obměněn," chválí autor zapojení bývalých vynikajících hráčů Václava Prospala, Jiřího Fischera a Jaroslava Špačka po boku hlavního kouče Josefa Jandače.

Složení českého týmu na SP podle ESPN:
Brankáři: Mrázek, Neuvirth, Pavelec
Obránci: Polák, Židlický, Šustr, Gudas, Jordán, Zb. Michálek, (Kindl)
Útočníci: Palát, Krejčí, Voráček - Fleischmann, Plekanec, Jágr - Hudler, Hertl, Vrbata - M. Michálek, Hanzal, Frolík (Hemský).

Podle ESPN se jim nabízí celkem zajímavé možnosti při složení útočných formací, byť mají k dispozici nadbytek centrů a nedostatek levých křídel, takže někteří budou muset hrát mimo své pozice. Burnside řeší jako jednu z otázek, zda dostane místo Aleše Hemského, jemuž se v Dallasu příliš nedaří, prostor mladík David Pastrňák. A zda dají trenéři prostor Andreji Nestrašilovi, jehož po návratu z inspekční cesty chválil Jaroslav Špaček.

„Každopádně Češi budou potřebovat více než stoprocentní výkony od všech čtyř formací, pokud budou chtít obstát, což upřímně moc neočekáváme," píše se v analýze ESPN, která mimochodem do pomyslné české reprezentace zařadila i Jaromíra Jágra, jenž start na SP zatím odmítá.

Pak přišla na řadu největší bolest českého hokeje posledních let, a to obrana. „Když je vašemu nejlépe střílejícímu obránci v NHL 39 let a má na svém kontě po dvou třetinách odehrané základní části tři góly, je vám jasné, že máte před sebou velký problém. Čeští obránci dosud nastříleli v této sezóně NHL dohromady jen 11 gólů. To je prostě realita českého hokeje (stav k 17. 2. 2016)," upozorňuje Burnside.

Lépe na tom bude podle něj Jandačův tým na pozici brankáře, kde favorizuje jako jasnou jedničku Petra Mrázka. „Tlak bude na jeho bedrech, ale myslím, že se s tím srovná, protože se v této sezóně propracovává mezi absolutní špičku NHL," uvádí Burnside, jenž jako logickou dvojku vidí Michala Neuvirtha.

Není žádnou novinkou, že zámořští žurnalisté a experti berou ve svých analýzách vážně prakticky jen hráče z NHL. O oporách z KHL, natožpak třeba z české extraligy, se vůbec nezmiňují, přitom třeba Michal Kempný či Tomáš Kundrátek mají podle všeho velkou šanci se do Jandačova finálního výběru dostat.

Reklama

Související témata: