Hlavní obsah

Bitva gólmanů o jedničku pro Světový pohár. Zkušený Pavelec zůstal v ústraní

Praha

Petr Mrázek, nebo Michal Neuvirth. Právě tito dva gólmani budou mezi sebou soupeřit o post jedničky české hokejové reprezentace na blížícím se Světovém poháru v Torontu. Poněkud nevděčná role trojky připadla po rozhodnutí hlavního trenéra Jandače Ondřeji Pavelcovi, který však novinku v pohodě přijal.

Trenér Josef Jandač k otázce brankářůVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

„Neuvi i Mráz odchytají v tomto týdnu po jednom přípravném zápase s Ruskem. V generálce v Pittsburghu proti výběru Severní Ameriky do 23 let pak bude chytat jeden z nich. O post jedničky si to rozdají mezi sebou. Světový pohár je příliš krátký na to, abychom dali do hry všechny tři brankáře. Na to prostě nemáme čas," prohlásil po pondělním tréninku národního týmu v pražské O2 areně Josef Jandač.

Brankář Philadelphie Neuvirth dosud za národní tým neodchytal jediný zápas, detroitský Mrázek v reprezentaci nastoupil na jen jednou na světovém šampionátu v roce 2012. „Jsem rád, že mám možnost si zachytat. Ale neberu to tak, že jde o nějaký souboj, kdo nakonec bude jedničkou. Kdo na tom prostě bude líp, tak půjde do branky," tvrdí Mrázek.

„Nechtěli jsme už dopředu určovat jedničku, protože bychom tím brankáře i trošku demotivovali. Je začátek sezóny a nikdy nevíte, jakou kdo bude mít formu. Chtěli jsme brankáře vidět na ledě a postavili jsme to i trošku jako soutěž, aby měli motivaci," vysvětluje Jandač záměr trenérů s obsazením brankoviště.

Pavelec: Beru to v pohodě

Devětadvacetiletý Pavelec, který startoval už na dvou olympijských hrách a čtyřech mistrovstvích světa a z trojlístku mužů s maskou je tak nejzkušenější, přijal Jandačovo rozhodnutí v klidu. „Beru to v pohodě. Samozřejmě kdybyste se zeptali hráče ze čtvrté lajny, jestli by chtěl hrát v první, odpoví, že ano. To samé platí i o gólmanech, ale všichni tři se prostě do brány narvat nemůžeme. Na druhou stranu můžu být rád, že jedou tři gólmani a můžu tu být," tvrdí gólman Winnipegu.

„Už při tvorbě první nominace, kdy Ondra tolik nechytal, jsme to s ním probírali. Neuvi s Mrázkem v té fázi sezóny měli lepší formu. Ondra to věděl a už tehdy řekl, že případně přijme i roli trojky. Že bude hrozně rád, když tu s námi bude moct být. Je to sice nevděčná role, ale přijal ji," řekl Jandač.

Nikde navíc není psáno, že se Pavelec do branky nedostane, i když zranění či jiné komplikace svým parťákům nepřeje. „Stát se může cokoliv, zažil jsem to už několikrát. Třeba na loňském mistrovství světa v Praze jsem taky nezačínal jako jednička a nakonec se stejně do branky dostal," vzpomíná Pavelec, mistr světa z roku 2010.

Jandač sází na spojení Voráčka s Plekancem

Na dnešním tréninku už Jandač přivítal i nově povolené obránce Tomáše Kundrátka a útočníka Michala Birnera. Ve čtvrtek v Petrohradu proti domácím Rusům by měla reprezentace nastoupit v totožném složení, v jakém se dnes připravovala v O2 areně. Nedostane se jen na Kundrátka, jelikož Jandač pošle do hry pouze šest beků. V elitní útočné formaci se vedle sebe poskládají Voráček, Plekanec a Birner.

„Myslím, že spojení Voráčka s Plekancem by mělo být hodně dobré. Původně jsme k nim počítali s Tomášem Hertlem, teď tam nastoupí Birner. Až se k nám připojí Červenka, vyzkoušíme tam nejspíš i jeho," prozrazuje Jandač.

Jak dnes česká hokejová reprezentace trénovala:
Mrázek, Neuvirth, Pavelec - Polák, Kempný, Šustr, Nakládal, Z. Michálek, Jordán, Kundrátek - Voráček, Plekanec, Birner - Hemský, Faksa, Frolík - Palát, Hanzal, Pastrňák - Jaškin, Sobotka, M. Michálek
Který z brankářů by měl podle vás být jedničkou na Světovém poháru?
Petr Mrázek
79,5 %
Michal Neuvirth
12,3 %
Ondřej Pavelec
8,2 %
Celkem hlasovalo 3081 čtenářů.

Reklama

Související témata: