Hlavní obsah

Český hokej smutní. Ve věku sedmdesáti let zemřel Josef Augusta

Praha

Ve věku sedmdesáti let ve čtvrtek po dlouhé těžké nemoci zemřel bývalý vynikající hráč a trenér Josef Augusta. Člen Síně slávy českého hokeje bojoval od léta roku 2015 s rakovinou slinivky. O jeho úmrtí informovali zástupci Dukly Jihlava i Českého svazu ledního hokeje (ČSLH).

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Trenér Josef Augusta na střídačce české hokejové reprezentace

Článek
Fotogalerie

Augusta získal jako hráč stříbrnou medaili na olympijských hrách v Innsbrucku 1976. Ze světových šampionátů si přivezl tři stříbra (1974, 1975 a 1978) a jeden bronz (1969). Hrál i ve finále Kanadského poháru 1976, v dresu Dukly Jihlava získal osm extraligových titulů.

Aktivní kariéru ukončil v roce 1983, jako trenér se poté podílel na zlatém hattricku na mistrovstvích světa v letech 1999 až 2001. V prvním roce byl asistentem Ivana Hlinky, poté hlavním koučem.

„Josef Augusta je úzce spjat s nejúspěšnějšími obdobími našeho hokeje," uvedl v této souvislosti prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král. „Ztrácíme v něm nejen výborného hokejistu a mimořádně úspěšného trenéra, ale především skvělého chlapa a kamaráda," dodal Král.

„Já nebojuju, já se léčím. Cítím se dobře," řekl v říjnu 2015 TV Nova, když oznámil, že bojuje s rakovinou slinivky. „V životě musíte furt bojovat. Nejde něco vzdát. Nemůžete něčemu podlehnout. Já se držím rčení: věř a víra tvá tě uzdraví," uvedl pro Blesk loni v květnu.

Byl jihlavským patriotem

Augusta, rodák z Havlíčkova Brodu, byl velkým jihlavským patriotem. Dres Dukly oblékal dlouhých šestnáct sezón a získal s ní jako hráč osm mistrovských titulů v československé nejvyšší soutěži. Jako trenér s ní pak ligu vyhrál i v roce 1991. Zlato získal i při premiérové sezóně v samostatné české extralize, kdy vedl Olomouc.

"Je to pro nás velmi smutná zpráva. Pan Augusta patřil k největším legendám jihlavského klubu i celého českého a československého hokeje," řekl pro Sport.cz jednatel jihlavského klubu Bedřich Ščerban, kterého Augusta vedl v Dukle jako hráče.

Ščerban: Tušil jsem, že je to s ním špatný

"Zažili jsme toho spolu opravdu hodně. V Jihlavě mě vedl jako trenér, pak jsme spolu spolupracovali, když jsem byl jednatelem klubu a on členem dozorčí rady. I po jeho nemoci jsme se vídali, v posledních dvou měsících už jsem ho ale neviděl. Tušil jsem, že už je to s ním špatný," uvedl Ščerban, který měl pro Augustu připravené speciální dárky.

"Chtěl jsem ho navštívit, měl jsem pro něj pamětní medaili vydanou k šedesátému výročí Dukly Jihlava a pamětní list s jeho jménem podepsaný primátorem města. Dostal jsem ale informaci, že už návštěvy nepřijímá, tak jsem mu to poslal po synovi," prozradil Ščerban, člen výkonného výboru ČSLH.

Jihlavský klub připravuje přímo na zimním stadiónu pietní místo, kam se můžou fanoušci přijít s Augustou rozloučit.

Výborný levý křídelník v národním týmu většinou nastupoval v útoku s Bohuslavem Ebermannem a Ivanem Hlinkou, nebo ve společnosti Kladeňáků Eduarda Nováka s Milanem Novým.

"Bohužel mě zranění během aktivní kariéry hned dvakrát připravila o možnost být na mistrovstvích, která jsme vyhráli. O to víc jsem si to užil při zlatém hattricku jako trenér," vzpomínal Augusta před deseti lety, kdy slavil šedesáté narozeniny.

Po zlatém hattricku vedl Augusta reprezentaci i na šampionátu v roce 2002 a na olympijských hrách v Salt Lake City. Národní tým pod jeho vedením na obou turnajích vypadl ve čtvrtfinále s Ruskem a hokejový svaz následně Augustovi neprodloužil smlouvu. „To byly hořké chvilky, ale na působení u národního týmu mi zůstaly převážně hezké vzpomínky," řekl Augusta, jenž koučoval i Zlín, Havířov, Slovan Bratislava a italské Alleghe.

V roce 2009 se opět vrátil do Jihlavy, kterou vedl v první lize, ještě v témže roce ale funkci na vlastní žádost položil. Před deseti lety rovněž vstoupil do komunální politiky, když byl jako nezávislý zvolen do zastupitelstva Jihlavy. O čtyři roky pozdéji už ale znovu nekandidoval.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články