Hlavní obsah

Budíček pomohl. Kluci předvedli super práci, chválil Erat spoluhráče

Moskva

Kapitánskou misi splnil. Martin Erat na turnaji Channel One Cup dovedl český tým ke třem vítězstvím. To se povedlo naposledy národnímu mužstvu na Euro Hockey Tour v roce 2013 v Soči. Opora Komety Brno vstřelila gól proti Švédům a Jandačův tým vyhrál 4:1. „Je to super, tým pracoval, každý dohrával soupeře, byli jsme silní na puku. Za tři zápasy kluci získali sebevědomí a poznali, že můžeme hrát s kýmkoliv. Když budou takto bojovat a na druhé straně bude Rusko, Kanada, tak se dá s kýmkoliv vyhrát,“ je optimistou před olympiádou Erat.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Švéd Andreas Engqvist v nehokejové pozici, stínuje mu Martin Erat.

Článek

První třetiny vám zpočátku turnaje nešly, je pro vás pozitivní, že se Švédy to už bylo jiné?

Myslím, že to tak bylo dobře, každý se probudil. Každý si myslel, že to bude hrozně jednoduchý, ale najednou zjistili, že ti kluci umí bruslit a hrají výborný systém a jsou skvělí na puku. Tohle byl pro nás budíček.

Cítíte psychickou vzpruhu, když jste porazili Kanadu, Švédsko, Finsko?

Spíš to je dobrý pro kluky, kteří se vrátili a mladé obránce, kteří se někdy ještě bojí hrát s pukem. Myslím, že tohle je dobré pro jejich sebevědomí, že si to zkusili proti Švédům a Kanadě. Nebáli se na konci hrát, což bylo vidět.

Co rozhodlo zápas proti Švédsku?

Obrana, tam sehráli kluci neskutečné souboje. Dávali puky dopředu a my je přečíslovali. Někdy jsme je motali i v jejich třetině, to už dlouho nebylo.

Překvapil vás český výkon, rychlý přístup hráčů...

Jeden z rozhodujících faktorů byl, že jsme byli dříve na puku. Krátké, lehké nahrávky a byli jsme ze třetiny venku, pak jsme si v útoku hodně dovolili.

Jak vy osobně jste spokojen,  jako kapitán jste přivedl tým ke třem výhrám, což se povedlo naposledy v roce 2013 v Soči.

Já statistiky nesleduju. Pro mě je vítězství, že ti kluci tady chtějí být, chtějí se o to porvat a každý ten kluk, jestli se dostane, nebo nedostane na olympiádu, tak tady odvedl super práci. Hodně kluků jsem neznal, ale byli super v kabině. Někteří mě hodně překvapili. Co jsem odešel z Omsku, tak se Furch jako brankář neskutečně vytáhnul. To samé Francouz, kluci v obraně to skvěle drželi.

Jak jste se cítil vy osobně?

Už nejsem nejmladší. Jsou slabší i horší třetiny, ale ještě jsem to zvládnul.

V týmu bylo více starších hráčů, kteří se vrátili do reprezentace, sedlo vám to?

Kluci hráli výborně. Ať to byl Vondrka, Koukal, Michálek, Němec. Hráli výborně.

S jakými ambicemi pojedete na olympiádu?

Ta je až za dva měsíce.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články