Hlavní obsah

Česko - USA 3:2 SNInfarktový závěr, sen o medaili žije! Francouz vychytal Američany v nájezdech

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Donato 0 : 1
16. Kolář 1 : 1
29. Kundrátek 2 : 1
31. Slater 2 : 2
70. Koukal (rozhodující nájezd) 3 : 2
Záznam online reportáže

Pchjongčchang/Praha
Aktualizováno

Žádný poslední zápas, cesta za medailí pokračuje! Česká hokejová reprezentace na olympiádě v Koreji zvládla čtvrtfinálovou bitvu s USA. Jandačův tým vyhrál 3:2 po samostatných nájezdech a postoupil do semifinále, kde Čechy čeká vítěz duelu Olympijští sportovci Ruska - Norsko. Klíčovou středeční bitvu rozhodl Petr Koukal, jako jediný v nájezdech uspěl a brankář Pavel Francouz vychytal všech pět amerických exekutorů. Čeští hokejisté mají šanci bojovat o medaili pod pěti kruhy poprvé od bronzu v roce 2006 v Turíně.

Foto: David W Cerny, Reuters

Je to tam, čeští hokejisté postoupili do semifinále olympijského turnaje, porazili tým USA 3:2 po samostatných nájezdech.

Článek
Fotogalerie

Jen sedm přesilovek Češi sehráli během tří zápasů v základní skupině. Už ve čtvrté minutě čtvrtfinále přišla první početní výhoda. Šance, několik šancí, ale chybělo to hlavní - gól.

Ten padl naopak na druhé straně. Trefil se americký střelec Donato, který si připsal už pátou branku na turnaji. Z vrchu kruhu překvapivě vše před sebou prostřelil a Pavel Francouz se mohl jen rozčilovat, nic neviděl.

Za tři minuty Jan Kolář dostal dvě minuty a tým USA byl na koni. Početní výhoda, každou čtvrtou Američané na olympiádě využili, tato nepatřila mezi vydařené, česká obrana neinkasovala.

O střelbu se vydatně snažil Roman Červenka, ale žádná z jeho šancí neskončila za zády gólmana Zapolského. Na pumelici Jana Koláře ale už nestačil. Rána, tyčka, gól a stav 1:1 v 16. minutě.

Američané pod tlakem

Konec úvodní dvacetiminutovky Jandačův tým neodehrál v klidu, dvě minuty vyfasoval kapitán Martin Erat. Po siréně museli ještě chladit emoce rozhodčí, když se v rohu vytvořila skupinka horkých hlav. Do prostřední části šli Češi v početní výhodě, ale gól se jim nepodařilo vstřelit.

Američané si nedávali pozor a za dvě minuty šli opět do čtyř. Jako první šla na led Červenkova pětice se čtyřmi útočníky a jedním obráncem. Neuspěla, na řadu přišla Eratova pětka. Stejný výsledek.

Američané byli pod tlakem, Zapolski nevěděl, co dřív, až na další ránu od modré nestačil, napřáhl Tomáš Kundrátek a vše propálil, vymetl růžek branky. Za minutu přišla další hra pěti proti čtyřem. Deset minut měli Češi tlak, ale inkasovali při vlastní početní výhodě. Druhá střela Američanů ve třetině srovnala na 2:2, autorem gólu byl Slater, který ujel, Češi na něj zapomněli. Navíc tři minuty před koncem třetiny hráli přesilovku, tu ale nevyužili, Francouz si se vším poradil.

Po čtyřiceti minutách byla stav 2:2, z české palebné síly se ujaly jen dvě střely. Vše mohla změnit třetí část. Nikdo neměl navrch, Američané hráli po osmi minutách přesilovku, pykal Červenka. Nakonec vydržel na lavici hanby celý trest.

Američané převzali iniciativu

Češi se dostávali pod tlak a Američané měli více šancí. Francouze zachránila i horní tyčka tři minuty před koncem třetiny. Na druhé straně Birner a Polášek měli šance, ale nic. Osmdesát sekund před koncem třetiny šel na trestnou lavici Mozík, před českým gólmanem bylo horko, šlo o vše. Po 60 minutách se nerozhodlo, šlo se do prodloužení.

Američané hráli ve čtyřech, Češi ve třech, Mozík byl stále na trestné lavici. Vydržel. Především neudělat chybu, hlavní pravidlo pro obě mužstva. V poslední minutě měl český výběr velké štěstí. Francouzovi vypadl puk, naštěstí neskončil za brankovou čárou.

Rozhodnout musely samostatné nájezdy. Růžička nedal, Bourque nedal, Koukal dal, Donato nedal, Kovář nedal, Arcobello nedal, Kubalík nedal, Terry nedal, Kundrátek nedal, Butler nedal, opět uspěl Franocouz a Češi mohli slavit postup do semifinále.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu:
Čtvrtfinále:
Česko - USA 3:2 po samostatných nájezdech (1:1, 1:1, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 16. Kolář (Jan Kovář), 29. Kundrátek (M. Růžička, Mozík), rozhodující sam. nájezd Koukal - 7. Donato (Terry), 31. Slater (O'Neill). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Öhlund (Švéd.) - Kaderli (Švýc.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 5:4. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 2948.
Francouz - Kundrátek, Vitásek, Nakládal, Polášek, Mozík, Kolář, O. Němec - Řepík, Horák, Birner - M. Erat, Jan Kovář, D. Kubalík - M. Růžička, Mertl, Červenka - Radil, Koukal, Sekáč. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.
Zapolski - Sanguinetti, Gunderson, J. Blum, Billins, Gilroy, Welch, Wisniewski - O'Neill, Roe, Little - Greenway, Ch. Bourque, Gionta - Donato, Arcobello, Terry - McCarthy, Butler, Stoa - Slater. Trenér: Tony Granato, Keith Allain, Chris Chelios a Scott Young.

Reklama

Související témata:

Pavouk - ZOH - Olympijský turnaj hokejistů

  • Osmifinále

  • 20.02.18      13 : 10
    Švýcarsko Švýcarsko Německo Německo
    1 : 2
    v prodloužení
  • 20.02.18      13 : 10
    Finsko Finsko Korejská republika Korea
    5 : 2
  • 20.02.18      08 : 40
    Slovinsko Slovinsko Norsko Norsko
    1 : 2
    v prodloužení
  • 20.02.18      04 : 10
    Spojené státy USA Slovensko Slovensko
    5 : 1
  • Čtvrtfinále

  • 21.02.18      13 : 10
    Švédsko Švédsko Německo Německo
    3 : 4
    v prodloužení
  • 21.02.18      13 : 10
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    1 : 0
  • 21.02.18      08 : 40
    Olymp. sport. z Ruska OSR Norsko Norsko
    6 : 1
  • 21.02.18      04 : 10
    Česká republika Česko Spojené státy USA
    3 : 2
    po samostatných nájezdech
  • Semifinále

  • 23.02.18      13 : 10
    Německo Německo Kanada Kanada
    4 : 3
  • 23.02.18      08 : 40
    Olymp. sport. z Ruska OSR Česká republika Česko
    3 : 0
  • Finále

  • 25.02.18      05 : 10
    Německo Německo Olymp. sport. z Ruska OSR
    3 : 4
    v prodloužení
  • 24.02.18      13 : 10 O 3. místo
    Kanada Kanada Česká republika Česko
    6 : 4