Hlavní obsah

Jandač slyšel další NE. Omluvenky pro MS se jen hrnou

Praha

Česká hokejová reprezentace se na květnovém mistrovství světa v Dánsku bude muset obejít i bez 32letého obránce Liberce Ladislava Šmída. Účastník olympijských her v Soči v roce 2014 a dvou světových šampionátů se trenérovi národního týmu Jandačovi omluvil kvůli problémům s krkem, které jej limitovaly už v extraligovém play off.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva Ladislav Šmíd z Liberce a Bedřich Köhler z Hradce Králové.

Článek

Šmída potíže s krkem limitují delší dobu, minulou sezónu kvůli nim v NHL nenastoupil za Calgary k jedinému utkání. Loni v létě se pak rozhodl vrátit do mateřského Liberce, s nímž v probíhajícím ročníku vypadl ve čtvrtfinále play off 3:4 na zápasy s Hradcem Králové.

„Láďa dohrával na kapačkách, play off režim sice ještě zvládl, ale pro mistrovství světa to není," uvedl po čtvrtečním tréninku národního týmu v pražských Holešovicích Josef Jandač.

Jandačovi se před Šmídem omluvil z účasti na MS i jeho klubový spoluhráč forvard Tomáš Filippi, turnaj v Dánsku vynechají i obránce Jakub Nakládal a útočníci Jan Kovář, Lukáš Radil a Tomáš Zohorna. Velmi nepravděpodobná je pak navíc účast zadáků Jana Koláře a Tomáše Kundrátka.

Orsava kvůli problémům s kolenem netrénoval

Ve hře stále zůstává liberecký útočník Michal Bulíř. Ten po prodělané viróze navštívil lékaře, aby mu udělal rozbor krve. „Jsme domluvení, že mi Michal ve čtvrtek odpoledne zavolá a řekne mi, jak je na tom," uvedl Jandač.

Jandač má v současném kádru 25 hráčů, obránce Michal Jordán se však k týmu připojí až později, útočníci Fribourgu Roman Červenka s Michalem Birnerem v neděli v Příbrami. Dnes v Praze s reprezentací poprvé trénovali liberečtí Filip Pyrochta a Jan Ordoš.

Na ledě naopak chyběl útočník Mladé Boleslavi Jakub Orsava. „Má trochu problémy s kolenem. Byl na vyšetření, ale nemělo by se jednat o nic vážného. Uvidíme, jestli příští týden bude k dispozici pro zápasy se Švýcarskem v Příbrami.

Prvními přípravnými zápasy před šampionátem budou pro Jandačův výběr souboje se Švýcarskem 4. a 5. dubna v Příbrami, 13. a 14. dubna pak odehraje rovněž v rámci Euro Hockey Challenge dvojutkání ve Francii proti domácí reprezentaci. Následovat budou v Pardubicích Carlson Hockey Games proti Finsku, Švédsku a Rusku, generálku na MS proti stejným soupeřům pak na konci dubna obstarají Švédské hokejové hry.

Do mistrovství světa v Kodani vstoupí národní tým 5. května zápasem proti Slovensku, v základní skupině se pak ještě postupně střetne se Švédskem, Švýcarskem, Ruskem, Běloruskem, Francií a s Rakouskem.

Nominace české hokejové reprezentace pro přípravu na MS
Brankáři:
Patrik Bartošák (Vítkovice)
Dominik Furch (Omsk/KHL)
Obránci:
Jakub Galvas (Olomouc)
Marek Hrbas (Vítkovice)
Michal Jordán (Chabarovsk/KHL)
Lukáš Klok (Vítkovice)
Vojtěch Mozík (Podolsk/KHL)
Tomáš Pavelka (Sparta)
Adam Polášek (Soči/KHL)
Filip Pyrochta (Liberec)
Ondřej Vitásek (Chanty-Mansijsk/KHL)
Útočníci:
Michal Birner
Roman Červenka (oba Fribourg/Švýc.)
Roman Horák (Podolsk/KHL)
Robin Hanzl (Nižněkamsk/KHL)
Martin Kaut (Pardubice)
Robert Kousal (Davos/Švýc.)
Adam Musil (San Antonio/AHL)
Andrej Nestrašil (Nižněkamsk/KHL)
Jan Ordoš (Liberec)
Jakub Orsava (Mladá Boleslav)
Michal Řepík (Sparta)
Matěj Stránský (Čerepovec/KHL)
David Šťastný (Zlín)
David Tomášek (Pardubice)

Reklama

Související témata: