Hlavní obsah

Česko - Švýcarsko 5:2Vydařený vstup do přípravy na MS! Radost ale kalí zranění skórujícího debutanta

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Galvas 1 : 0
18. Horák 2 : 0
27. Pavelka 3 : 0
45. Albrecht 3 : 1
54. Hanzl 4 : 1
54. Mottet 4 : 2
60. Horák 5 : 2
Záznam online reportáže

Příbram
Aktualizováno

První z deseti přípravných zápasů před MS zvládla česká hokejová reprezentace na jedničku, když v Příbrami v rámci Euro Hockey Challenge po výborném výkonu v prvních dvou třetinách porazila Švýcarsko 5:2. Dvě branky zaznamenal Roman Horák, svými premiérovými góly v národním týmu se blýskli i debutující obránce Jakub Galvas a zadák Tomáš Pavelka. Stínem je jen zranění právě osmnáctiletého Galvase, který od konce první třetiny nechodil na led. Oba týmy čeká ve čtvrtek od 17:00 na stejném místě odveta.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští hokejisté oslavují gól do sítě Švýcarska.

Článek
Fotogalerie

Do Příbrami se seniorský reprezentační hokej vrátil po dlouhých sedmnácti letech a kouč Josef Jandač do zápasu poslal i pět debutantů v národním týmu - obránce Jakuba Galvase a útočníky Martina Kauta, Adama Musila, Jana Ordoše a Matěje Stránského.

A reprezentační novicové o sobě dávali hned od samého úvodu vědět. Už ve třetí minutě nebezpečně pálil Ordoš, o šest minut později už šli domácí do vedení. Při signalizovaném trestu Švýcarů nahazoval puk na branku Tomášek a Galvas pohotovou tečí překonal gólmana Van Pottelbergheho.

Češi dál hýřili aktivitou, díky dobrému pohybu svého soupeře přehrávali. Až v jedenácté minutě se zapotil i brankář Furch, když včas vyjel proti Verminovi a jeho příležitost zmařil. Dvě a půl minuty před koncem první třetiny se na druhé straně neukvapil Horák, když si položil švýcarského brankáře a střelou po ledě zvýšil na 2:0.

Švýcaři, kteří do Příbrami přivezl mezinárodně nezkušený tým, zaostávali takřka ve všem a po první změně stran mohl přidat třetí gól Nestrašil, v přesilovce ale ve dvou šancích neuspěl. To se povedlo až obránci Pavelkovi, jenž přesnou ranou nad ledem zaznamenal ve svém sedmém duelu v reprezentaci premiérový gól.

Český tým nepolevoval v tempu a proti bezradnému protivníkovi si vytvářel jednu příležitost za druhou. Jenže Řepík netrefil odkrytou branku, Hrbas pak při přečíslení tří na jednoho pálil jen do brankáře a dorážející Horák nepochodil ani nadvakrát. Dominik Furch se v brance musel nudit, ve 38. minutě ale vytáhl parádní zákrok lapačkou, když v brejku vychytal zakončujícího Wicka.

Čistého konta se však gólman Omsku nedočkal, neboť ve 44. minutě jej při švýcarské přesilovce překonal tečující Albrecht. Výběr Helvétského kříže najednou ožil, ucítil, že zápas ještě není ztracený. A nebyl daleko od kontaktní trefy, jenže Suri v sólovém úniku dělovkou na Furcha nevyzrál.

Jandačův tým částečně uklidnil v 54. minutě Hanzl, jenž bekhendem zblízka využil přesilovku, jenže Švýcaři se hned o 19 vteřin později zásluhou Motteta dostali znovu jen na rozdíl dvou branek. Při následném vyloučení Ordoše hosté dokonce odvolali gólmana, už po jeho návratu do branky ale uzavřel Horák v poslední minutě svým druhým gólem na 5:2.

Obě mužstva se už před utkáním dohodla, že bez ohledu na výsledek si po šedesáti minutách střihnou samostatné nájezdy. Češi je prohráli 2:3, úspěšní byli z Jandačova výběru Hanzl s Kautem, zatímco Orsava, Kousal ani Ordoš neproměnili.

Zápas Euro Hockey Challenge v Příbrami:
ČR - Švýcarsko 5:2 (2:0, 1:0, 2:2)
Branky a nahrávky: 9. J. Galvas (Tomášek, Kaut), 18. Horák, 27. T. Pavelka (Tomášek), 54. R. Hanzl (Kaut, Mozík), 60. Horák (Klok, Hrbas) - 45. Albrecht (Genazzi), 54. Mottet. Rozhodčí: Šír, Hejduk - Hynek, Špůr. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. Diváci: 3856.
ČR: Furch - Mozík, Vitásek, Klok, Polášek, T. Pavelka, Hrbas, Pyrochta, J. Galvas - Nestrašil, R. Hanzl, Stránský - Řepík, Horák, Kousal - Orsava, A. Musil, D. Šťastný - Kaut, Tomášek, Ordoš. Trenéři: Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Švýcarsko: Van Pottelberghe - Loeffel, Genazzi, Frick, Paschoud, Zryd, Geisser - Riat, Corvi, Suri - Rossi, Vermin, Lammer - Wick, Albrecht, Ryser - Simion, Mottet. Trenéři: Patrick Fischer, Tommy Albelin, Jan Cadieux a Christian Wohlwend.

Reklama