Hlavní obsah

Zábranský odmítl nabídku převzít hokejovou reprezentaci

Hledání nového trenéra hokejové reprezentace po Josefu Jandačovi, který ve funkci skončí po květnovém mistrovství světa, pokračuje dál. Libor Zábranský, jeden z hlavních kandidátů na uvolněný post, totiž nabídku Českého svazu ledního hokeje odmítl. „Zůstávám s rodinou, neplánuji tuto nabídku přijmout,“ prohlásil majitel, generální manažer a zároveň trenér brněnské Komety pro oficiální klubové stránky.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hlavní trenér Libor Zábranský z Komety Brno s pohárem pro vítěze extraligy.

Článek

Zábranský je architektem úspěchů Komety, která pod jeho taktovkou získala extraligový titul už loni, letos jej dokázala obhájit. Třináctým triumfem v nejvyšší soutěži se tak v čele historických tabulek osamostatnila od Jihlavy. Logicky tak svazová generalita vycítila, že by mohl být tím pravým nástupcem Jandače.

Bezprostředně po zisku Masarykova poháru bývalý reprezentační zadák Zábranský ubezpečil, že navzdory hozenému lasu od národního týmu i nadále zůstane v Brně. Kategoricky však nevyloučil, že by za určitých okolností mohl pomoci i reprezentaci. Otázky na toto téma jen nechtěl komentovat.

Učinil to až po třech dnech. Svazovému šéfovi Tomáši Královi však radost neudělal. „Velice si vážím toho, že jsem se dostal mezi kandidáty na post hlavního kouče národního týmu. Zůstávám ale s rodinou, neplánuji tuto nabídku přijmout," řekl jasně.

„Mám tři děti: Liborka, Terezku a Kometu. Liborek se jako správný puberťák o sebe postará sám, Terezka s Kometou mě potřebují. Rozhodla jednoznačně rodina," vysvětluje Zábranský ten nejzásadnější důvod, který ho k odmítnutí národního týmu vedl.

Spousta rozdělané práce v klubu

„Strašně si vážím Tomáše Krále, koneckonců i kvůli němu jsem přede dvěma lety přijal místo ve výkonném výboru ČSHL. Na toto téma jsme spolu mluvili často, dokonce i v průběhu finálové série. Není potřeba nic natahovat a hledat v tom vědu. Mám strašnou spoustu rozdělané práce v klubu, nechtěl bych, abychom se v tom dále pitvali," dodal Zábranský.

Ještě před týdnem Král ubezpečoval, že jednání o novém kouči národního týmu vstoupila do závěrečné fáze. Nyní to vypadá, že budou mnohem komplikovanější.

Kdo může přicházet v úvahu?

Na koho nyní tedy ČSLH vsadí? Vrátí se k plzeňskému majiteli a šéfovi Martinu Strakovi, který podle informací Sport.cz svazovou nabídku už dříve odmítl? Osloví Filipa Pešána, jenž skončil u dvacítky, ale dál vede Liberce?

Do úvahy by mohl připadat i Vladimír Růžička, v současnosti kouč chomutovských Pirátů. U národního týmu už několikrát působil, dovedl ho i ke dvěma zlatým medailím na MS (2005 a 2010). U reprezentace skončil po domácím světovém šampionátu 2015 po kauze „Palaščák".

Nebo se vyjednávání budou ubírat zcela jiným směrem? To v současnou chvíli vědí jen Král a jeho spolupracovníci. Čekají je každopádně pořádně perné nejbližší dny, možná i týdny.

Reklama