Hlavní obsah

Nový reprezentační trenér? Hokej vybírá ze tří adeptů

Kodaň
Aktualizováno

Nástupcem Josefa Jandače na postu trenéra české hokejové reprezentace by se po probíhajícím MS v Kodani měl stát jeden z trojice koučů Filip Pešán, Miloš Říha starší a Václav Varaďa. Všechny tři trenéry už Český svaz ledního hokeje oslovil. Rozhodnutí by mělo padnout na výkonném výboru ČSLH, který zasedá 7. června. V Kodani to českým novinářům řekl generální sekretář ČSLH Martin Urban.

Foto: Sport.cz

Hokejový trenér Václav Varaďa je jedním z kandidátů na místo kouče národního týmu.

Článek

Jaká je tedy aktuální situace ohledně hledání nového trenéra?

Není dramatická. Poté, co první dva kandidáti, Martin Straka a Libor Zábranský, z různých důvodů, což výkonný výbor ČSLH respektuje, nabídku odmítli, byli osloveni další tři. V abecedním pořadí Filip Pešán, Miloš Říha a Venca Varaďa. Výkonný výbor, který s tím byl seznámen, zasedal 2. května, další výkonný výbor je 7. června. Rozhodnutí o novém trenérovi nezáleží na jednom člověku, ale na kolektivním orgánu. Jakýkoliv návrh musí získat šest hlasů. Můžeme čekat, že právě 7. června se s konečnou platností dozvíme jméno nového trenéra.

Konkrétní pořadí tří trenérů, s nimiž budete jednat, víte?

Vím, ale nechci ho teď říkat. Když bych dnes vyslovil jedno jméno, pozítří už to klidně může být to druhé nebo třetí. Odmítám teď spekulovat, bude to mít určitý proces. A opakuji, rozhodovat bude 7. června výkonný výbor.

Jednáte tedy v současné době se všemi třemi adepty?

Prezident svazu Tomáš Král je nyní v Kodani na mistrovství, takže v současné době nejednáme s nikým. Oslovili jsme ale všechny tři zmíněné trenéry a budou osloveni znovu. Konkrétní pořadí vám neřeknu.

Prozradíte, proč jste si vytipovali právě tato tři jména?

Začnu od nejstaršího Miloše Říhy, který je v uvozovkách na řadě, má svůj věk. Druhou koncepcí je dosadit někoho mladšího, který bude mít perspektivu. Je na výkonném výboru, kterou cestu a filozofii nakonec zvolí. Všichni splňují určitou kvalitu. Jsme přesvědčeni, že každý z těch tří koučů by byl respektován. Trénovat národní tým a být pod tlakem totiž není jednoduché.

Co přesně znamená, že je Říha „na řadě"?

Protože nikdy tu šanci u národního týmu nedostal. Osobně si myslím, že je to renomovaný trenér, který toho hodně dokázal. Mimo jiné trénoval i nejbohatší klub v Evropě (Petrohrad – pozn. aut.). Vláďa Vůjtek taky dostal šanci velmi pozdě, ale takový je život.

V minulosti jste preferovali trenéra bez klubového zatížení. Jak je tomu teď?

Samozřejmě je to jedno z kritérií. Pokud máte kvalitní kouče, a my si teď vybíráme ze tří zajímavých možností, tak je vždycky lepší, aby měl kouč na reprezentaci čas. Aby si jen neodskočil od klubu k národnímu mužstvu.

Takže byste chtěli, aby nový trenér nevedl současně klub? Pešán je u Liberce, Varaďa zase v Třinci...

Nebylo to postavené jako podmínka. Respektujeme, že pokud bude zvolen head coach, měl by také přijít se seznamem spolupracovníků, s nimiž chce dělat. To je také součástí toho, jestli to bude akceptovatelné. Kritérií je ale více.

Jak dlouhá by měla být smlouva pro nového trenéra?

Je to velmi individuální záležitost. Ať se jedná o klub, nebo národní mužstvo, jsou trenéři, kteří by chtěli delší smlouvu, jiní zase akceptují spíše roční smlouvu. Je to zase věc jednání, Tomáš Král se teď vrací do České republiky a jednání otevře.

Když se novináři v pondělí kouče Pešána ptali, jestli byl reprezentací osloven, odvětil, že nikoliv. Byl tedy osloven?

Byli osloveni všichni tři.

Jste přesvědčen, že 7. června se veřejnost jméno nového trenéra opravdu dozví?

Myslím, že je to opravdu reálné. Ale nemůžu mluvit za výkonný výbor, potřeba je alespoň šest hlasů.

Nebyli jste na svazu trošku překvapení, kolik práce letos dává shánění nového kouče?

Jsme spíš v pozitivnější situaci než v negativní. Kandidátů je totiž víc. To je má odpověď.

Podle bookmakerů Chance má zatím nejlepší vyhlídky současný kouč Liberce, Filip Pešán, na kterého vypsali kurz 2:1. „Na druhém místě se s mírnou kurzovou ztrátou (2,5:1) drží devětapadesátiletý Miloš Říha, kterého by trenérské křeslo jistě potěšilo dvojnásob, vzhledem k tomu, že je v současnosti bez angažmá,“ uvádí tisková mluvčí Chance, Markéta Světlíková. Trojlístek favoritů pak uzavírá s kurzem 5:1 třinecký trenér Václav Varaďa.
Kdo by měl vést českou hokejovou reprezentaci?
Miloš Říha starší
29,6 %
Václav Varaďa
15,8 %
Filip Pešán
54,6 %
Celkem hlasovalo 13329 čtenářů.

Reklama

  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko