Hlavní obsah

OČIMA LEGENDY: Tandem Říha, Nedvěd je kvalitativně o kousek lepší než Jandač s Fischerem

Praha

Miloš Říha je zkušený trenér a hlavně, netrénuje žádný tým. K tomu reprezentace potřebuje trochu přísnějšího kouče, máme mladé mužstvo. Nikoho lepšího na tuto pozici nevidím. Generálním manažerem se stal Petr Nedvěd, slyšel jsem, že je více společenský, ale takového člověka v severní Americe potřebujeme. Proč? Vysvětlím.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Generální manažer hokejové reprezentace Petr Nedvěd (vlevo), předseda hokejového svazu Tomáš Král a nový trenér reprezentace Miloš Říha.

Článek

Národní tým bude mít kolem sebe větší tým lidí. Petr má odehráno tisíc zápasů v nejlepší lize, bydlí v Čechách i na Floridě, lepšího borce nevidím. S Milošem Říhou nejsou od sebe tolik let, takže by měli spolu vycházet dobře. Podle mě výkonný výbor položil výborný základní kámen.

Miloš trénoval dlouho v KHL, k tomu výborná mužstva, ví, jak je těžké uspět, takže si myslím, že jeho volbou je šance na medaili o trochu vyšší. Základy jsou položené, naposledy nám chyběl kousek, příště se na medaili snad už na mistrovství světa dostaneme.

Oba jsou emotivní, můj názor je, když je trenér až moc klidný, tak to není vždycky dobře. Někdy je potřeba se rozčílit, ukázat emoce, ty jsou důležité, ale musí být samozřejmě pod kontrolou. Studený srdce ale ne. Miloš se umí rozčílit, zažil jsem ho v KHL, musel ledovat ruku, jak se rozčílil. Tohle k hokeji patří, všechno nejde hladce. Emoční stránka je lepší než nic.

Pod trenérem Jandačem hráli kluci na šampionátu dobře, ale rozhodly detaily. Myslím si, že Miloš bude přísnější. Kluci pod panem Jandačem odvedli dobrou práci, jeho asistent Václav Prospal je také emoční typ, někdy ale musíte mít i štěstí.

Tandem Říha, Nedvěd je kvalitativně výše

Když to vezmu kvalitativně, tak svaz udělal rozhodnutí, které je o kousek lepší. Petr Nedvěd má lepší jméno než Jirka Fischer, který byl generálním manažerem před ním. Petr měl větší úspěchy v NHL, hrál s Waynem Gretzkym, byl osobností v týmech NHL. Čekal bych, že on tohle převede na hráče v reprezentaci.

On a Miloš mi připadají o kousek výše, než dvojice před nimi, ale zadarmo se samozřejmě medaile nedávají. Oni dva jsou nejlepší možná jména. Tandem Říha - Nedvěd by měl být kvalitativně o kousek lepší než Jandač - Fischer. Ale pozor, pan Jandač byl velmi pracovitý, ale ta jména se mi zdají o kousek lepší z hokejového pohledu.

Miloš Říha hrál hokej, a dobře. Je trochu výhoda, že sám velký hokej zažil. Je sice jiná doba, odlišná výzbroj, ale některé věci musíte zažít na určité úrovni. To je přidaná hodnota Miloše. On i Petr dokážou rychleji reagovat a přenést informace okamžitě na hráče.

Elitní útočník a střelec Milan Nový, trojnásobný nejlepší hráč domácí soutěže. V 590 ligových zápasech vstřelil 474 branek. V sezóně 1976/1977 získal 90 bodů. V osmi ligových ročnících za sebou nevynechal ani jeden zápas. Dvojnásobný mistr světa z let 1976 a 1977. S Kladnem získal pět ligových titulů, jeden s Jihlavou. Hrál také v NHL za Washington.

Reklama

Související témata: