Hlavní obsah

Kempný hrát v prodloužení 3 na 3 měl, zastává se chybujícího obránce Prospal

Toronto

To byly časy, když Češi školili hokejový svět a každý je zoufale toužil porazit. Václav Prospal tu dobu moc dobře pamatuje, vždyť byl její důležitou součástí. Hokejový bůh už ale dávno není Čech. Bývalý vynikající útočník a dvojnásobný mistr světa teď sleduje při Světovém poháru trápení svých následovníků jako asistent na reprezentační lavičce.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Český obránce Michal Kempný (vlevo) a Nor v dresu Výběru Evropy Mats Zuccarello.

Článek

Zbývá jen teoretická naděje na semifinále, co podle vás chybělo, aby měli Češi reálnou šanci se o postup poprat?

To je na delší téma. Hlavně dát gól navíc, získat zápas s Evropou jakýmkoli poměrem. Když se pustím do hodnocení, tak první část utkání nám nevyšla, ale já bych ocenil bojovnost. Prohráváš 0:1, vrátíš se zpátky do zápasu, pak 1:2 a zase se vrátíš. Nálada a nasazení na střídačce byly ve třetí třetině i v prodloužení na maximum a pevně věřím, že kluci šli za vítězstvím, i když se to nepovedlo. Asi je třeba zapřemýšlet, proč s takovým nasazením a úsilím se nezačalo hrát od první minuty.

Poměr střel byl výrazně nepříznivý, proč mužstvo začalo víc šlapat až ve chvíli, kdy prohrávalo?

Paradoxně nejlepší střídání tam nastalo po prvním inkasovaném gólu, to byla fantastická odpověď. Nás asi svazovala i tíha okamžiku a důležitost zápasu, byla škoda, že půlka zápasu nám utekla. S Kanadou jsme měli naopak dobrý start, prvních deset minut bylo velmi dobrých, potom se nám to rozpadlo, ale tady ten start proti Evropě se nepovedl.

Před rozhodující brankou Evropy chyboval Michal Kempný, který hrál svůj teprve třetí zápas na úzkém ledě. Byl to správný tah dávat ho na prodloužení hrané 3 proti 3?

Hokej je hra chyb. Stávají se mladým, zkušeným i velezkušeným, každý děláme chyby. Na druhou stranu Michal je jeden z našich nejlíp bruslících a ofenzivních obránců a já myslím, že v té situaci, ve které byl, tak tam měl právem být. Díky tomu, jaké má předpoklady, že je bruslivý hráč, že je šikovný na puku, že dokáže rozehrát a nutí se do ofenzívy, tak to mu dává předpoklady, aby prodloužení 3 na 3 hrál.

Myslíte, že může dozrát ve stabilního beka NHL?

Těžko říct, co s ním v Chicagu zamýšlí. Má parametry, bruslení, které potřebuješ, má všechny schopnosti, aby se prosadil. Bude to pro něj změna, před dvěma lety hrál extraligu, pak šel do KHL, asi jen čas ukáže, jak se s tím popere a jakou šanci si vybojuje.

Když byste si z ostatních týmů na Světovém poháru mohl něco vybrat, co byste zvolil?

Jednoduchost, přímočarost a rozdílové hráče. Realita je ale taková, že sestavuješ tým z toho, co máš. Patří k tomu zranění, patří k tomu, že někdo odmítne pozvánku a nepřijede. Pracuješ s hráči, kteří tu jsou, ale zatím se nám vyhrávat nedaří. A nedaří se to vlastně posledních pár let. Pak je už tu ta otázka, proč to tak je? Kam až to dospělo, když před 10-15 lety jsme my byli ta země, kterou všichni chtěli porazit.

Reklama

Související témata: