Hlavní obsah

Gigantické fiasko, píše švédský novinář. Gretzky složil Evropanům velkou poklonu

Jako o gigantickém fiasku píše o prohře hokejistů Tří korunek v semifinále Světového poháru proti Výběru Evropy uznávaný švédský novinář Mats Wennerholm z deníku Aftonbladet. Nečekanému finalistovi složenému z hráčů z osmi evropských zemí pak složil velkou poklonu legendární hokejista Wayne Gretzky.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Slovák Tomáš Tatar (vpravo) oslavuje se spoluhráči z Výběru Evropy Mariánem Hossou (vlevo) a Anže Kopitarem vítězný gól proti Švédsku.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih semifinálového duelu Světového poháru mezi Výběrem Evropy a Švédskem.

„Švédsko proti Kanadě bylo vysněné finále Světového poháru. Jenže teď bude Kanadě čelit Výběr Evropy. A rozhodně půjde o nechtěné finále," uvedl Wennerholm a současnou porážku přirovnává ke třem čtvrtfinálovým krachům Tre Kronor na olympijských hrách.

„Sedím tu v tiskovém středisku a cítím se totálně prázdný. Tak prázdný jako po čtvrtfinálové prohře se Slovenskem na olympiádě 2010 ve Vancouveru nebo s Finskem v Naganu 1998. Nemluvě o šoku ve stejné fázi turnaje na olympijských hrách 2002 v Salt Lake City proti Bělorusku," tvrdí Wennerholm.

A přiznává, že by si nikdy nepomyslel, že Švédsko po výbuchu v generálce na letošní Světový pohár, kdy Výběru Evropy podlehlo 2:6, prohraje se stejným soupeřem podruhé.

„Hráči se z této lekce nepoučili. Debutující trenér Rikard Grönborg musí převzít podstatnou část zodpovědnosti. Jako kdyby na každého (svého) hráče vytáhnul v semifinále taktickou svěrací kazajku. Bylo to pasivní, úzkostlivé. Prostě gigantické fiasko," nešetří kritikou.

„Jakou práci naopak odvedl Ralph Krueger s cizineckou legií, jaké srdce ukázali jeho hráči. Jsou více než hodni závěrečné scény," dodává Wennerholm s tím, že jeho žlutomodré srdce krvácí.

Gretzky: Evropané? Je to jako rodičovství

Výtečný taktický výkon Evropanů pak ocenil jeden z nejlepších hráčů hokejové historie Wayne Gretzky. „Lidi chtěli vidět ve finále proti Kanadě Ameriku nebo Rusko, ale tohle je něco nového. Je to jako s rodičovstvím: moji rodiče ke mně přistupovali jinak než já k vlastním dětem. Prostě je třeba jít s dobou a Výběr Evropy si zaslouží být ve finále," uznává nejproduktivnější hráč i nejlepší střelec v dějinách NHL.

„Nevěděli jsme se, co od Evropy očekávat, ale trenér Ralph Krueger odvedl se svým týmem opravdu pozoruhodnou práci. Kapitán Anže Kopitar je skutečně prvotřídní hráč, skvělý vůdce své družiny. Řadím ho mezi pět nejlepších v NHL," vychvaluje Slovince Gretzky, jenž ve své kariéře čtyřikrát vyhrál Stanley Cup, devětkrát získal Hart Trophy pro nejužitečnějšího hokejistu sezóny a dokonce desetkrát Art Ross Trophy určenou pro nejproduktivnějšího hráče základní části NHL.

Vyhraje Světový pohár Kanada, nebo Výběr Evropy?
Kanada
49,9 %
Výběr Evropy
50,1 %
Celkem hlasovalo 28653 čtenářů.

Reklama

Související témata: