Hlavní obsah

Otec v Naganu nevyzrál na Haška, syn je teď gólmanskou hvězdou juniorského šampionátu

Vancouver

Spojené státy americké si zahrají finále hokejového mistrovství světa juniorů a vděčí za to i své gólmanské jedničce. Cayden Primeau neposlechl svého otce Keitha, slavného útočníka s více než tisícovkou startů v NHL, postavil se do brankoviště a nyní vede svůj tým za velkým úspěchem. „Táta původně nechtěl, abych byl brankářem. Rozmlouval mi to, ale nakonec toho nelituje,“ přiznává talentovaný hokejista.

Foto: JONATHAN HAYWARD, ČTK/AP

Cayden Primeau likviduje střelu v semifinále mistrovství světa dvacítek.

Článek

Svému otci dokazuje, že se zvýšeným tlakem, který musejí muži s maskou snášet, se vypořádává bez problémů. „Klidný, dobře připravený..." charakterizuje svého svěřence Mike Hastings, kouč americké dvacítky.

Zatímco Primeau starší byl draftován už jako celkově třetí, když si jej v roce 1990 vybrala Rudá křídla, junior se o 27 let později málem ani nedočkal.

V momentě, kdy Dallas v posledním kole vybral už svého druhého gólmana Dylana Fergusona a celkově už prošlo výběrem dvacet brankářů, zdálo se, že mladý Primeau bude mít smůlu. Přestože se mu předpovídal výběr ve třetím nebo čtvrtém kole, pomalu už ztrácel naději. „Táta se ke mně naklonil a povídá mi, ať se připravím na to, že dnes už draftován nebudu," vzpomíná v rozhovoru pro stanici Sportsnet.

Nakonec to však těsně vyšlo a ze 199. pozice si nadějného gólmana vybral v sedmém kole Montreal. Následně se mladý Primeau vydal do univerzitní soutěže, konkrétně do týmu Northeastern Univerzity, kde se rázem stal hvězdou ligy, přestože zde patřil k nejmladším hráčům.

Úspěchy mezi studenty mu vynesly pozici jedničky Spojených států na juniorském mistrovství světa. Primeau si mohl vybrat, zda bude reprezentovat rodnou vlast svého otce, či zemi, v níž vyrůstal. Zvolil tedy druhou možnost. V mládežnickém hokeji už 19letý borec obstál, teď jej čeká boj o NHL. Pokud se chce přiblížit svému otci, má opravdu hodně co dohánět.

Primeau starší byl kapitánem v Carolině i ve Philadelphii. S Kanadou vyhrál mistrovství světa v roce 1997, o rok později sahal i po olympijském kovu, jenže v naganském semifinále byl jedním z útočníků, kteří se marně snažili překonat fenomenálního Dominika Haška, jenž zastavil předem avizovanou cestu javorových listů za zlatem. Třeba se mladému Primeauovi podaří doplnit chybějící trofeje v rodinné sbírce.

Hokejová rodina Primeauových
Keith Primeau (1971*)
Někdejší hvězda NHL, kapitán Caroliny a Philadelphie v NHL, účastník olympiády v Naganu.
Wayne Primeau (1976*)
Bratr Keitha Primeaua odehrál v NHL 864 utkání včetně play off. V soutěži patřil spíše k tvrďákům určeným na černou práci.
Cayden Primeau (1999*)
Syn Keitha Primeaua je překvapivě gólmanem. V NHL na něj vlastní práva Montreal. Má také dva starší bratry Chayse a Coreyho, jich se však s velkou pravděpodobností nebude týkat kariéra v NHL.
Mason Primeau (2001*)
Wayneův syn momentálně hraje v juniorské OHL, v létě bude k dispozici pro draft, ve kterém sice nepatří k favoritům, ale některý z klubů NHL na něj zřejmě ukáže.
Derrick Smith (1965*)
Švagr Keitha a Waynea odehrál v NHL přes 600 utkání, v 80. letech si s Philadelphií dvakrát zahrál finále Stanleyova poháru.
Dalton Smith (1992*)
Synovec Keitha a Waynea a syn Derricka Smitha byl draftován jako celkově 34. Columbusem, zatím však nastupuje pouze ve farmářské AHL.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.