Hlavní obsah

Čeští oštěpaři na medaile neměli. Zlatý Röhler hodil přes devadesát metrů

Rio de Janeiro

Česká republika se v Riu druhé oštěpařské medaile nedočkala. Přitom ve finále mužů měla hned trojnásobné zastoupení, jenže svěřenci Jana Železného byli od stupňů vítězů poměrně daleko. Vítězslav Veselý obsadil sedmé místo výkonem 82,51 metru. Jakub Vadlejch hodil o devět centimetrů méně a skončil osmý. Petru Frydrychovi nestačil hod do vzdálenosti 79,12 metru ani na postup do užšího finále a byl poslední dvanáctý.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německý oštěpař Thomas Röhler přehodil hranici 90 metrů a po zásluze se radoval ze zlaté medaile.

Článek
Fotogalerie

Zlato vybojoval Němec Thomas Röhler, který potvrdil roli jedničky letošních světových tabulek. Výkonem 90,30 metru z předposlední série porazil o více než dva metry úřadujícího mistra světa Keňana Juliuse Yega. Třetí skončil obhájce prvenství z Londýna Keshorn Walcott z Trinidadu a Tobaga, který hodil 85,38 metru.

Veselý se v úvodu her dozvěděl, že dodatečně získá olympijský bronz z Londýna místo Ukrajince Oleksandra Pjatnycji diskvalifikovaného za doping. Další medaili do své sbírky ale mistr světa z roku 2013, který bral letos stříbro na evropském šampionátu v Amsterodamu, nepřidal.

Ve finále překonal pouze jednou hranici 80 metrů. "Doufal jsem, že alespoň jeden hod uletí, ale bohužel to nevyšlo," řekl v televizním rozhovoru Veselý.

Vadlejch je letošní českou jedničkou poté, co si před odjezdem do Ria vylepšil osobní rekord na 87,20, na olympiádě však na výkon z mítinku v Kolíně nenavázal. Čtyři jeho pokusy sice doletěly za 80 metrů, ale k medailovým pozicím nemířil ani jeden.

Vítězný Röhler po čtvrté příčce na loňském mistrovství světa v Pekingu získal první medaili z velké akce v kariéře a hned zlatou. Čtyřiadvacetiletý rodák z Jeny, kde v roce 1996 hodil Jan Železný stále platný světový rekord 98,48 metru, se stal prvním německým olympijským vítězem v hodu oštěpem po 44 letech.

Oštěp:
1. Röhler (Něm.) 90,30
2. Yego (Keňa) 88,24
3. Walcott (Trin.) 85,38
4. Vetter (Něm.) 85,32
5. Kosynskyj (Ukr.) 83,95
6. Ruuskanen (Fin.) 83,05
7. Veselý 82,51
8. Vadlejch 82,42
...12. Frydrych (všichni ČR) 79,12

Reklama

Související témata: