Hlavní obsah

Judista Ježek vypadl na olympiádě už v prvním kole

Aktualizováno

Judista Jaromír Ježek na olympijských hrách v Riu de Janeiro vypadl hned v 1. kole. Na zřejmě posledním turnaji kariéry nestačil ve váze do 73 kilogramů na Kubánce Magdiela Estradu a přišel tak o možnost utkat se ve druhém kole s obhájcem zlata Lašou Šavdatuašvilim.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Český cyklista Jaromír Ježek (v modrém) v souboji s Kubáncem Magdielem Estradou ve váze do 73 kg.

Článek
Fotogalerie

Devětadvacetiletý Ježek se na hry probojoval až díky postupu do finále na posledním kvalifikačním turnaji a věřil, že i v Riu bude schopen předvést nečekaný výsledek. Proti Estradovi, který byl v žebříčku jen o dvě příčky před ním, nebyl bez šance. Navíc rychle získal juko.

Jenže pak udělal Ježek chybu, pustil si soupeře k tělu a ten po třech minutách technikou sumi-otoši bodoval wazari. "Udělal jsem velkou chybu, kterou si za rámeček nedám. Už jsem klečel na kolenou, ale rozhodčí to ještě nechali a ocenili to na wazari," litoval Ježek v rozhovoru pro Českou televizi.Český reprezentant měl ještě šanci půl minuty před koncem, kdy mu vyšel útok technikou kuči-gari, ovšem sudí ji i po přezkoumání videa ocenili pouze jako juko.

"Věřil jsem, že chybu udělá a já se do chvatu ještě dostanu. To se povedlo. Mohl jsem si to připravit ještě lépe. Doufal jsem, že to rozhodčí změní na wazari, ale nechali juko. Pak už bylo 25 vteřin do konce a on už to takticky zvládl," dodal Ježek.

Judista, který startoval na třetích hrách za sebou, se tak zřejmě rozloučil s kariérou. Tu původně plánoval ukončit už v květnu, avšak postupem do Ria si ji prodloužil. Na kontě má Ježek bronz z mistrovství Evropy 2011.

Zvítězil Ono

Gruzínec Šavdatuašvili zlato neobhájil, nicméně získal bronz. Nejlépe se dnes pral dvojnásobný mistr světa Šohej Ono a pro kolébku juda Japonsko vybojoval další titul.

První zlato pro domácí Brazílii získala Rafaela Silvaová. Rodačka z pořadatelského města, která vyrůstala v nejznámější favele Ria, vyhrála váhovou kategorii do 57 kg a odměnila se fanouškům za bouřlivou podporu. Mistryně světa z roku 2013 ve finále zdolala nasazenou jedničku Sumiyu Dorjsurenovou z Mongolska.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Judo:
Muži - do 73 kg:
1. Ono (Jap.)
2. Orujov (Ázerb.)
3. Šavdatuašvili (Gruz.)
3. Van Tichelt (Belg.)
5. Ungvári (Maď.)
5. Muki (Izr.)
7. Jarcev (Rus.)
7. Delpopolo (USA)
...
33. Ježek (ČR)
Ženy - do 57 kg:
1. Silvaová (Braz.)
2. Dorjsurenová (Mong.)
3. Macumotová (Jap.)
3. Monteirová (Portug.)
5. Lien Chen-Ling (Tchaj-wan)
5. Caprioriuová (Rum.)
7. Paviaová (Fr.)
7. Karakasová (Maď.)

Reklama

Související témata: